Két számjegyű béremelés jöhet jövőre - van, ahol már közel a megállapodás

Reálisnak tartja a két számjegyű béremelést az egyik szakszervezet a kiskereskedelemben. Az alap a majdnem ennyivel növekvő bérminimum és garantált minimálbér.
Komócsin Sándor, 2019. szeptember 16. hétfő, 07:55
Fotó: Pixabay

Legkésőbb november végéig, december elejéig egyezségre juthatnak a jövő évi béremelésről az áruházláncokkal a szakszervezetek - mondták el vezetőik a Világgazdaságnak. Megkönnyíti a bértárgyalásokat, hogy korábban eldőlt: 2019 után 2020-ban is 8-8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum.

A bolthálózatok vezetőivel egyeztetve a jövőre 210 600 forintra emelkedő bérminimum lesz a kiindulópont - mondta a napilapnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) elnöke. Reális cél a két számjegyű, legalább 10-12 százalékos béremelés - véli Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

Mivel a további járulékcsökkentés kedvező makrogazdasági mutatókkal párosul, felül lehetne vizsgálni a minimálbér és a bérminimum emelkedésének előzetesen megállapított mértékét. Van olyan cég, amely eleve csak a csökkenő adó- és járulékfizetésen megspórolt összeg egy részét fordítja fizetésemelésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK