Két amerikai lap is ír a magyar kormányfőről

A The New York Times című amerikai napilap az Európai Bizottság által az unió illiberális tagállamai ellen kilátásba helyezett szankciókkal, míg az amerikai Time magazin a világ több országának élén megjelent "erős emberekkel" kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2018. május 4. péntek, 16:59
Fotó: Pixabay

A The New York Times (NYT) a honlapján csütörtökön megjelent véleménycikkében azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy az Európai Uniónak szankcionálnia kell-e illiberális politikát folytató tagállamait.

Nyilvánvalóan bosszúságot és nyugtalanságot kelt az Európai Unió régebbi tagállamainak körében, hogy egyes közép-európai EU-tagok - legegyértelműbben Magyarország és Lengyelország - nyíltan semmibe veszik azokat a nyugati demokratikus értékeket, amelyek tiszteletben tartására kötelezettséget vállaltak, amikor a közösséghez csatlakoztak. E két ország ráadásul az unió által nyújtott pénzügyi támogatások legnagyobb haszonélvezői közé tartozik. Nem meglepő tehát, hogy felmerült az ötlet: feltételekhez kötik a közös költségvetéséből a tagországoknak megítélt összegek kifizetését - idézi fel az amerikai lap.

A véleménycikk szerint azonban "ez nem túl jó ötlet", mivel a szankciókkal "a volt szovjet blokk országaiban sokakban elkerülhetetlenül megerősítenék azt az érzést, hogy ők csak másodosztályú tagjai az EU-nak".

A lengyel és a magyar vezetők, Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor éppen azt állítják, hogy "a liberális, züllött, mindenben okoskodó Nyugat - közelebbről az arctalan brüsszeli bürokrácia - fenyegetést jelent a történelmükre, identitásukra és hagyományos értékeikre" - áll a cikkben.

"Bármilyen uniós büntetőintézkedést ürügyként használnának fel kormányzásuk további megszilárdítására." Ráadásul, ha Brüsszelben megpróbálják bármi módon meghatározni, hogy mely tagállamok bírósági rendszerei nem megfelelőek, "az gyorsan a különböző definíciók és standardok fölötti politikai huzavonához vezetne" - idézte a The New York Times cikkét az MTI.

Az emberek félelmeit használják ki az "erős vezetők"

A Time című amerikai hetilap a honlapján arról a trendről közölt cikket csütörtökön, hogy a világ több országának - köztük Magyarország - élén "erős emberek" jelentek meg.

Első számú példaként a szerző az Egyesült Államokat emeli ki, ahol az utóbbi évtizedek óriási társadalmi változásai, a gazdasági válság, a városi bűnözés és az értelmetlen külföldi háborúk miatt megnőtt az igény egy olyan kemény hangnemet használó vezetőre, aki képes megleckéztetni a bizonytalankodó liberálisokat. Donald Trump amerikai elnökhöz hasonló vezetőt a világ minden táján találni. A Time szerint a trend legjellemzőbb képviselője az Oroszországot irányító Vlagyimir Putyin, de a lap sorolja a példákat Kínától és a Fülöp-szigetektől kezdve, Egyiptomon és Szaúd-Arábián át Venezueláig és Törökországig.

A cikkben közölt képen Orbán és Putyin mellett Recep Tayyip Erdogan török és Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök látható.

"Az erős ember figurája Európa szívében is újra megjelent", Orbán Viktor személyében - írja az amerikai magazin, felidézve, hogy az illiberális demokrácia rendszerét követő magyar miniszterelnök nemrég újabb választást nyert meg. Orbán világában "a veszély a muszlim migránsoktól és a liberális nyugati demokráciák értékeinek olyan védelmezőitől ered, mint a magyar születésű Soros György, akik az ország nemzeti érdekeit" fenyegetik - írták.

A Time szerint a változó időkben megnőtt az emberek igénye a fokozott erőt sugárzó, határozottabb vezetőre, olyan kemény szavakat használó populistákra, akik azt ígérik: megvédenek "tőlük minket". Attól függően, hogy éppen ki mondja, ez jelentheti a korrupt elittől, a külföldiektől, valamilyen kisebbség tagjaitól, bankároktól vagy hazug újságíróktól való védelmet. Ezek a vezetők, akik "tőlük" akarnak megvédeni "minket", amiatt lehetnek sikeresek, hogy felismerik és kihasználják az emberek félelmeit - olvasható a cikkben.

A kép illusztráció, forrás: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2018.05.04 18:12

"az gyorsan a különböző definíciók és standardok fölötti politikai huzavonához vezetne"

Érdemes elgondolkodni, mit is jelent a lakájmédia megmondóemberének eme elszólása! A magukat liberális demokratáknak vallóknak lefordítom egyszerű magyar nyelvre, hogy ők is megértsék. A brüsszeliták - jó szokásukhoz híven - hazudtak/nak, amikor pl. a bíróságok függetlensége kapcsán vádolnak országokat. Nincs mérőszáma, nincs definíciója a bíróságok függetlenségének. Ráadásul a végén azon kiválasztott kevesek dönthetnek az ilyetén kérdéskörben (Európai Bíróság), amely szerv a legkevésbé független (az EB-től) és kiválóan érzékenyített bírákból áll.
Summa summárum: a brüsszeliták - már az ámerikai liberálbolsevik csicskák szerint is - HAZUDNAK!

A lakájmédia másik kiváló képviselője csak azt felejti el, hogy azokat a "félelmeket" lehet kihasználni, amelyek jelen vannak a zemberek gondolataiban! Igen, igaza van, félünk a hazug, nem független, magukat újságírónak tituláló megmondóemberektől, igen, félünk a politikai háttérbirodalmat építő, finanszírozó, önmagát filantrópnak beállító, s a fizetett embereivel ezt a képet sulykolóktól, igen, félünk a mi kultúránkat nem tisztelő, sőt, azt erőszakosan megváltoztatni akaróktól.
A lakájmédia megmondóembere OV-t erős embernek állítja be. Mitől erős ember? 3 tonnát tud emelni, avagy emberfeletti képességekkel bír, avagy hatalmas a munkabírása és kiváló a szervezőkészsége?
Lehetséges!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html