Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gyanú szerint a bűnbanda olyan cégláncolatot működtetett, amely elsősorban Lengyelországból származó húsipari termékeket értékesített Magyarországon. A láncolat első hazai importőre adóbevallást nem, vagy csak minimális összegről tett. Kirívóan magas forgalmat bonyolítottak le a cégek annak ellenére, hogy sem személyi, sem tárgyi feltételekkel nem rendelkeztek az áru szállításához, feldolgozásához.

Papíron a hús a bűnszervezet által irányított bonyolult számlázási láncolaton keresztül került a hazai kereskedőkhöz, a valóságban a külföldi eladótól közvetlenül a végfelhasználóhoz szállították a termékeket. Másik jövedelemszerző módszerük szerint az itthon számla nélkül értékesített árukészletet a könyvelésükben úgy tüntették fel, mintha Szlovákiába szállították volna. Az áfafizetést így megspórolták. Ennek dokumentálásához fiktív számlákat használtak fel. A közbeiktatott cégek ügyvezetői külföldi strómanok voltak, a társaságok működésére nem volt ráhatásuk. Az ügyletek legfőbb haszonhúzója egymás után két bűnszervezetet is létrehozott a csalárd manőverekre.

Egyszerre mintegy 60 pénzügyi nyomozó, pénzügyőr és informatikus szaktanácsadó 30 helyszínen végzett házkutatást. A bűnszervezet vezetője a nyomozókat többszöri csengetés ellenére sem engedte be a házába, így végül zártöréssel sikerült bejutni. A bizonyítékok mellett 50 millió forint összegben bankszámlát, valamint nagyobb értékű gépjárműveket és ingatlant is lefoglaltak a nyomozók az államot ért kár enyhítésére.

A bűnbanda tagjainak üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt kell felelniük. A bűnszervezet irányítója előzetes letartóztatásban van, társai házi őrizet és lakhelyelhagyási tilalom alatt állnak. Bűnösségükről a Debreceni Törvényszék dönt majd - olvasható a közleményben.

(Képünk illusztráció.)