Két erőmű gazdát cserélt

Hivatalosan is a Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonába került a debreceni és a nyíregyházi erőmű július elsejével - adta hírül a társaság.
MTI, 2015. július 2. csütörtök, 16:04
Fotó: Napi.hu

A kombinált ciklusú erőművi berendezések, valamint a távhőrendszer hőigényét biztosító fűtőművek is a Veolia tulajdonába kerültek, míg egy-egy kisebb méretű gázmotoros áramtermelő egység az E.On tulajdonában maradt.

A vásárlással összesen 760 megawatt hőtermelő és 160 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással bővült a Veolia Energia Magyarország cégcsoport erőművi portfóliója. A tranzakció a lakossági távhőszolgáltatást csak közvetve érinti, ugyanis azért a helyi, városi távhőszolgáltatók felelnek. A fogyasztók a változásból semmit sem érzékelnek, az erőművek tulajdonosváltása a távfűtés napi működését nem befolyásolja.

Vollár Attila, a Veolia Energia Magyarország Zrt. képviselője veszi át ügyvezetőként a megvásárolt erőműveket üzemeltető Tiszántúli Hőtermelő Kft., valamint a Debreceni Kombinált Ciklusú Erőmű Kft. és a Nyíregyházi Kombinált Ciklusú Erőmű Kft. irányítását.

A Veolia és a korábbi tulajdonos E.On Hungária Zrt. 2014. szeptember 2-án írt alá megállapodást az erőművek átvételéről. Az ügyletet 2015 márciusában a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is jóváhagyta.

A debreceni és a nyíregyházi egységekkel kiegészülve a cégcsoport közvetve immár közel 110 ezer lakossági fogyasztót, és több tízezer közületi fogyasztót lát el hőenergiával Magyarországon. A társaságcsoport hosszú távon gondolkodó, szakmai befektetőként kíván szerepet vállalni a magyarországi távhőtermelő piacon - tette hozzá Vollár.

A debreceni erőmű 31 529 lakossági és 2 200 egyéb fogyasztó számára termeli a távhőt a városi szolgáltató 88 kilométer hosszú távhőrendszerén keresztül. A nyíregyházi erőmű összesen 15 647 lakossági és több mint 1000 egyéb ügyfelet lát el hőenergiával.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. mintegy 600 munkavállalót foglalkoztat, országosan több mint 250 telephelyen van jelen. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2012-ben 37,5 milliárd, 2013-ban 38 milliárd forint volt. A cégcsoport 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 28 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával. Emellett a magyarországi Veolia csoport által üzemeltetett távhőszolgáltatók 11 városban, 12 ezer lakás távfűtéséről gondoskodnak, miközben országszerte további 55 000 lakossági és intézményi ügyfél számára termelnek hőenergiát.

HOZZÁSZÓLÁSOK