Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén novemberben az élelmiszerek ára éves bázison 2 százalékkal nőtt. Bár ez nem tűnik nagy emelkedésnek, ennél magasabb értéket, 2,7 százalékot utoljára 2013 augusztusában mért a KSH.

Mivel az élelmiszerek fogyasztói kosárbeli súlya 24,7 százalék, vélhetően ez is szerepet játszott abban, hogy a fogyasztói árak novemberben 0,5 százalékkal emelkedtek. Emellett ott vannak az üzemanyagok is, amelyek ára tavaly novemberben kezdett el csökkenni, vagyis hamarosan ennek hatása az éves inflációs adatokra mérsékelten jelenik majd meg.

Az élelmiszereknél a drágulást többek között olyan tételek húzhatták, mint a friss zöldség (23,8), vagy a hazai és déligyümölcs (14,8). (Mivel ezek is éves bázisú adatok, a szezonális hatások nem érvényesülnek -  a szerk.). Nagyot nőtt novemberben a burgonya ára is, majdnem 40 százalékkal kell többet fizetni érte. A termékcsoporton belül a késői burgonya kilójáért 155 forintot kellett fizetni az előző hónapban, szemben az egy évvel korábbi 115-tel.

Forrás: Napi.hu, KSH

A hús és hal ára összességében 0,8 százalékkal volt alacsonyabb, de ezen belül vannak eltérések. Utóbbi például 2,8 százalékkal drágult, de a halkonzervekért 3,9 százalékkal kellett többet fizetni. A sertéshús 1,9, a marhahús és a baromfi 0,7 százalékkal került kevesebbe.

A tejtermékek ugyancsak lefelé hajtották az árakat, a tej 9,5, a sajt 7,5, az egyéb tejtermékek pedig 4,5 százalékkal kerültek kevesebbe. A tojás drágult ugyan 2,6 százalékkal, de ez komoly lassulás az előző hónapokhoz képest.

Az alapvető élelmiszerek közül a kenyér 0,4 százalékkal volt olcsóbb, a száraztészta viszont 1,7-tel drágább. Nagyot drágult a cukor, a 4,3 százalékos növekedés főleg annak tükrében magas, hogy a korábbi hónapokban inkább a jelentős árcsökkenések voltak jellemzőek. A csokoládé és a kakaó 3,6, a cukorka és a méz 2,3 százalékkal drágult.

Ha valaki úgy döntött, hogy inkább nem főz, hanem étteremben, munkahelyén vagy az iskolában eszik, akkor 3,2 százalékkal fizetett többen novemberben.