Két éve nem láttunk ilyet a magyar élelmiszerboltokban

Utoljára 2013 nyarán drágultak akkorát az élelmiszerek éves összevetésben, mint idén novemberben.
Szász Péter, 2015. december 8. kedd, 15:54
Fotó: Napi.hu

Idén novemberben az élelmiszerek ára éves bázison 2 százalékkal nőtt. Bár ez nem tűnik nagy emelkedésnek, ennél magasabb értéket, 2,7 százalékot utoljára 2013 augusztusában mért a KSH.

Mivel az élelmiszerek fogyasztói kosárbeli súlya 24,7 százalék, vélhetően ez is szerepet játszott abban, hogy a fogyasztói árak novemberben 0,5 százalékkal emelkedtek. Emellett ott vannak az üzemanyagok is, amelyek ára tavaly novemberben kezdett el csökkenni, vagyis hamarosan ennek hatása az éves inflációs adatokra mérsékelten jelenik majd meg.

Az élelmiszereknél a drágulást többek között olyan tételek húzhatták, mint a friss zöldség (23,8), vagy a hazai és déligyümölcs (14,8). (Mivel ezek is éves bázisú adatok, a szezonális hatások nem érvényesülnek -  a szerk.). Nagyot nőtt novemberben a burgonya ára is, majdnem 40 százalékkal kell többet fizetni érte. A termékcsoporton belül a késői burgonya kilójáért 155 forintot kellett fizetni az előző hónapban, szemben az egy évvel korábbi 115-tel.

Forrás: Napi.hu, KSH

A hús és hal ára összességében 0,8 százalékkal volt alacsonyabb, de ezen belül vannak eltérések. Utóbbi például 2,8 százalékkal drágult, de a halkonzervekért 3,9 százalékkal kellett többet fizetni. A sertéshús 1,9, a marhahús és a baromfi 0,7 százalékkal került kevesebbe.

A tejtermékek ugyancsak lefelé hajtották az árakat, a tej 9,5, a sajt 7,5, az egyéb tejtermékek pedig 4,5 százalékkal kerültek kevesebbe. A tojás drágult ugyan 2,6 százalékkal, de ez komoly lassulás az előző hónapokhoz képest.

Az alapvető élelmiszerek közül a kenyér 0,4 százalékkal volt olcsóbb, a száraztészta viszont 1,7-tel drágább. Nagyot drágult a cukor, a 4,3 százalékos növekedés főleg annak tükrében magas, hogy a korábbi hónapokban inkább a jelentős árcsökkenések voltak jellemzőek. A csokoládé és a kakaó 3,6, a cukorka és a méz 2,3 százalékkal drágult.

Ha valaki úgy döntött, hogy inkább nem főz, hanem étteremben, munkahelyén vagy az iskolában eszik, akkor 3,2 százalékkal fizetett többen novemberben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.12.08 19:18

@RonaGyuri:

Ahogy mondod.

( Akkor most mindketten ellenségek vagyunk, mert el mertük mondani a napi tapasztalatainkat? )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2015.12.08 16:12

Pontosítsunk; már derék KSH is kénytelen beismerni valamit! A piacokon és a boltokban ennek 10-15szörösét is gyakorta kell tapasztalnunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html