Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hetek óta problémás a két, bárányhimlő elleni oltóanyag beszerzése a patikákban - tudta meg a 24.hu. A Varilrix készlethiányát már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszerbiztonsági Intézet (OGYÉI) gyógyszer-adatbázisában is feltüntették, okként gyártási problémát jelöltek meg - írja a hírportál, amely szerint a Varivaxnál hivatalosan nincs meg jelölve készlethiány, de a szülők és a patikák visszajelzései alapján az sem beszerezhető.

Megerősítette a két fontos oltás hiányát Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke is megerősítette. Úgy tudja, hogy a Varivax készlethiányát csütörtöktől orvosolják a patikák, a Varilrixre viszont decemberig várni kell.

Idén szeptembertől már hazánkban is a kötelező, térítésmentes oltások között szerepel a bárányhimlő elleni vakcina a 2018. július 31-e után születettek számára. Bár a népesség nagy része gond nélkül átesik a megbetegedésen, de a rendkívül fertőző, hosszú lappangási idejű kórságnak ugyanis veszélyes szövődményei is lehetnek. A immunitáshoz két oltás szükséges, 15-20 nap alatt alakul ki a védettség. Hiába azonos hatóanyagú a két termék, ha már az egyikkel megkezdték a kúrát, nem lehet a másikra váltani, ezért problémás a mostani készlethiány.

Ezt mondja a forgalmazó

A Varivaxot forgalmazó MSD Pharma cikkünk megjelenése után azt közölte, hogy a Varivax vakcinából megfelelő mennyiség áll rendelkezésre raktáraikban a piaci igények kiszolgálására, s mint írják, bíznak benne, hogy a megnövekedett igénynek nagykereskedő partnereik is meg tudnak felelni és a patikák ellátása problémamentesen történhet.

2019 szeptemberétől a Nemzeti Immunizációs Program részeként, a 13-16 hónap közötti kisgyermekek bárányhimlő ellen kötelezően a Varivax (MSD) védőoltást kapják, melynek ellátása zavartalanul biztosított - állítja a forgalmazó.