Két hét alatt ötszáz áldozata volt az illegális sertésszállítmányoknak

Két hét alatt több mint 500 sertést kellett, az afrikai sertéspestis (ASP) behurcolásának veszélye miatt, azonnal leölni, mivel megemelkedett az illegális élősertés-szállítmányok száma hazánkban.
Napi.hu, 2014. április 15. kedd, 08:10
Fotó: Napi.hu

Az elfogott szállítmányokat jellemzően Lengyelországból közvetlenül Magyarországra, illetve hazánkon keresztül más Európai Uniós országokba szánták - adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság a súlyos gazdasági kockázat miatt a szállítókkal szemben minden esetben büntető eljárást kezdeményez.

Januárban Litvániában, majd februárban Lengyelországban is kimutatták az afrikai sertéspestis vírust, amely a házi sertések és vaddisznók esetében egy rendkívül ragályos vírusfertőzés. A betegség különös veszélye, hogy jelentős mértékben és igen gyorsan továbbterjed.

Az ASP esetleges megjelenése hazánkban súlyos gazdasági kárt jelentene a magyar sertéstenyésztőknek, ugyanis megakadályozza az EU-n belüli kereskedelmet és a harmadik országokba irányuló élő sertés és sertés eredetű termék exportot is.

A NÉBIH felhívja minden állattartó, kereskedő és szállító figyelmét arra, hogy

- az állat-egészségügyi hatóság minden illegálisan szállított sertést mérlegelés és kártérítés nélkül leölet, melynek költségét az állattartónak kell állnia,

- amennyiben bizonyítható, hogy illegális szállítmánnyal hurcolják be a betegséget Magyarországra, úgy a szállítót személyes felelősség terheli és viselnie kell annak minden jogi következményét.

A NÉBIH arrra is felhívja az érintettek figyelmét, hogy kizárólag legális keretek között, ellenőrzött, a hatóságoknál nyilvántartott partnertől vásároljanak élősertést és azokból előállított terméket. A hivatal kéri a lakosságot, ha illegális sertésszállításra vonatkozó információval rendelkeznek, jelentsék az ingyenesen és anonim hívható NÉBIH zöld számon (80/263-244).

HOZZÁSZÓLÁSOK