Két hét múlva kezdődhet a költségvetési vita

Szeptember 11-én, rendkívüli kormányülésen tárgyalja első olvasatban a 2010-es költségvetés tervezetét a kormány.
NAPI, 2009. augusztus 25. kedd, 14:43

Az MTI értesülése szerint - hosszas és részletes egyeztetési folyamatot követően - a kabinet már 9-én elfogadná a büdzsét, amelyet 11-én a tervek szerint benyújt az Országgyűlésnek.

Szerdán és csütörtökön hat munkacsoportban tárgyal a költségvetés tervezetéről az MSZP-frakció az illetékes minisztériumok képviselőivel; a találkozókon a miniszterelnök is részt vesz. Az MTI szocialista frakciótagoktól úgy tudja: a nyitott kérdések között szerepel az önkormányzati, egészségügyi, oktatási, közlekedési és a foglalkoztatási fejezet. A rendelkezésre álló két nap alatt kellene egyezségre jutni e területek jövő évi finanszírozásáról, hogy szombaton a frakcióvezetés, augusztus 31-én, hétfőn pedig a képviselőcsoport rá is tudjon bólintani a tervekre.

Az eddigi egyeztetéseket követően a szocialisták úgy nyilatkoztak: a 2010-es költségvetés egyetlen száma van kőbe vésve, a 3,8 százalékos hiánycél, ennek kell mindent alárendelni. A Nemzetközi Valutaalapnak küldött szándéknyilatkozat emellett kormányvállalásként rögzíti az önkormányzati és a közösségi közlekedés forráselvonását. Ahhoz, hogy a vállalt hiányt a kabinet tartani tudja, a minisztériumoktól is kell forrásokat elvonni.

Az MSZP-s nyilatkozatok szerint a közbiztonságra és a munkahelyteremtésre viszont a jelenleginél több pénz jut jövőre. A tervek között szerepel, hogy az Út a munkához program forrásait is felülvizsgálják.

Bajnai Gordon kormányfő és Oszkó Péter pénzügyminiszter az SZDSZ-frakció vezetőivel és szakpolitikusaival még ma egyeztet a büdzséről a liberális párt tájékoztatása szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK