Két hét múlva összeomolhat az egészségügyi ellátás

Összeomolhat a kórházak és a rendelők ügyeleti rendszere az orvosok új akciója miatt, amelyben megtagadják az önkéntes túlmunkát.
NAPI, 2011. december 14. szerda, 08:50
Fotó: Napi.hu

Az orvosok érdekvédelmi szervezetei olyan nyilatkozatokat gyűjtenek, amelyben az akcióhoz csatlakozók januártól megtagadják a túlmunka önkéntes vállalását - jelentette a Magyar Nemzet. A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) 12 ezer tagjának küldött levelet, amelyben ezt megtehetik, és több ezren kitöltve vissza is küldték a papírt - mondta el a lapnak Bélteczki János a szervezet elnöke. Az akcióhoz csatlakozott a felmondóleveles akciójáról ismert Magyar Rezidens Szövetség is.

Az önkéntes túlmunka megtagadásának eredményeként januártól nem lehet majd kellő számú ügyeletes orvost szolgálatba állítani. A MOSZ azt ígéri, hogy a sürgősségi ellátás működni fog, de a betegek számíthatnak arra, hogy azokat az ellátásokat, amelyek nem tartoznak ebbe a körbe, el fogják halasztani.

Az akciót a nemrég elfogadott egészségügyi törvény teszi lehetővé. Ebben szerepel egy passzus, miszerint egyhuzamban legfeljebb 12 órás munkára oszthatók be az orvosok, ennél hosszabb időt csak önként vállalhatnak. Ahhoz, hogy az utóbbira ne legyen szükség, 20-30 százalékkal több dolgozót kellene alkalmazni, a létszámhiánnyal küszködő egészségügyi rendszerben azonban ez nem biztosítható.

A rezidensek felmondóleves akciójához 2500-an csatlakoztak, ők januárban bonthatják fel letétbe helyezett nyilatkozatukat. Két hónapos felmondással számolva márciusban távozhatnak külföldre dolgozni, ami szövetségük információja szerint több megyei kórházat a padlóra küldhet. Mindez akkor kerülhető el, ha a kormány megemeli az orvosok bérét.

Papp Magor, a szervezet elnöke azt mondta a lapnak, hogy értékelésük szerint az egészségügyi rendszer már most sem működik, az ellátás biztonsága sok helyen sérül, de a hatóságok erről nem akarnak tudomást venni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oldwiseman, 2011.12.15 09:10

@mandokilaci: Na látod, ezért nem értettem a múltkori egyik kommentedben, miért írtad azt, hogy "Hollandiában is sokan élnek a minimál bér környékén, pl a postások..." Azért Hollandia nem arról híres, hogy a fél ország minimálbérre van bejelentve, oszt egy részük de facto is annyit, a másikuk pedig de jure még 2x annyit a zsebébe kap. Igen, ez egy nem kicsit, NAGYON ELKÚRT ország és ebben nagyrészt felelősek az egykori EKA mindenféle felhatalmazás nélküli, illegitim -az akkori ellenzéket képviselő- tAgjai. Persze, leginkább mi, az "Istenadta Nép" vagyunk a leginkább sárosa, hogy a 20 év alatt csak 2006 okt 23-án mertünk hepajkodni,de még akkor sem szedtük elő a lövöldözőinket a sublótból. Sajnos, odáig jutottunk, hogy "imádott" politikusaink egyáltalán nem félnek tőlünk, nem félnek attól, hogy a hajuknál fogva cibáljuk ki őket a parlamentből és rántjuk fel őket akár a Kossuth tér lámpavasaira, pedig megérdemelnék,csak úgy, mint '56-ban, amelyről ma senki nem azt mondja, hogy a "megtévesztett lumpenelemek csürhéjének ellenforradalma", hanem nettó forradalom volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yooseph, 2011.12.15 09:06

@mandokilaci:

Ezt próbáld elmagyarázni a három millió nem fizetőnek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2011.12.15 09:06

@mandokilaci: A Magyar Nemzet Kormány ilyet nem tehet. Hospinvest, mi?
Turulos-magyar tarkás gyülekezet hiábavalóság, he?
Jó, egy esetben mégis megteheti: ha Nemzeti Embörök kapják a koncot!
Az ugyanis Kétharmados Akaratot tükröz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mandokilaci, 2011.12.15 08:09

Nincs mese tovább,magánkézbe a beteg biztosítást!Mint Hollandiában működik.
A biztosító körmére néz mindennek, az egész számlát átnézi és az orvosok jól meg vannak fizetve a betegek elégedettek,ismeretlen a hálapénz.
Nincs biztosítatlan, viszont aki nem fizet annak nem jár betegbiztosítás , míg Magyarországon 3 MILLIÓ ember semmit nem fizet.
Ezeket is ellátják nem halnak meg de ,keményen behajtják a kezelés költségeit!Magyarországon be akarták ezt a holland rendszert hozni nagyon sok kórház bezárással járt volna ,megszüntette volna a hálapénzt és akkori áron 300 000 Ft lett volna a kezdő fizetés.
Dr Éger István ,Dr Mikola ( nemzet orvosa ,emlékszik még rá valaki? )Orbán Viktorral elgáncsolta a 300 ft-s kérdéssel a reform első fontos lépését!
Tehát még nem a reformot, hanem az elejét döntötték meg!A sok buta fideszes szavazó már akkor tapsolt és nem 300 Ft-t ad az orvosnak hanem a 100 X -t .Igen egy buta néppel mindent el lehet érni ,hiszen akkor is a mini páncélszekrényeken filóztak nem azon hogy a beteg operáció után nem találja se a pénzét se a mobiltelefonját a kórteremben ( ha ilyen történne, újságban írnának meg itt Hollandiában, ha kitudódna de a kórház sűrű bocsánatkérés mellett azonnal kifizetné a kárt a betegnek, míg ez mindennapos a magyar kórházakban, kártérítés nélkül).Még jól le is tolják a meglopott beteget minek hoz ilyet magával.
Amúgy vissza a pénzhez.Altató orvost vagy baleseti sebészt kérdezz mennyi hálapénzt ad neki az aki menthetetlen balesetben hal meg vagy a normál operációnál ki foglalkozik az altatóorvossal?
Havi 300 000 Ft amúgy röhej itt a takarítónő kezdő bére 400 000 Ft!Egy szakmunkás 500 000 -650 000 Ft de ha egyszemélyes vállalkozó alkalmazott nélkül 1 MILLÁT is megkereshet NETTÓBAN!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

z55rt98s, 2011.12.15 01:43

Nyugaton érdemesebb kórház helyett ötcsillagos hotelbe menni, az csak feleannyiba kerül, meg kellemesebb is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html