Nem négy, hanem már egy év múlva is joggal kérdezhetik a kormánytól, hogy mit tett, hiszen ekkora felhatalmazással a kabinetnek minden lehetősége meg van a paradigmaváltásra, és arra, hogy újradefiniálja az állam szerepét - mondta Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter, a Közgazdász Vándorgyűlésen tartott előadásában. Az új látásmód szerint a gazdasági növekedés nem kerülhet szembe a társadalmi méltányosság elvével, a lakosság nem terhelhető tovább, ezért megszorításra nem fog sok kerülni a következő években - mondta a miniszter.


Nem lesz több privatizáció?

A kormányt időnként túlzott piacvédelemmel vádolják, de be kell ismerni, hogy a hit, hogy a piac mindent képes megoldani az állam nélkül, már nem érvényes. Az ellenben riogatás, hogy a kormány állam-vezérelt gazdaságpolitikát szeretne folytatni, nem erről van szó - tette hozzá a miniszter. A lényeg, hogy a piacba vetett hit kétségessé vált, ezért van szükség nagyobb állami szerepvállalásra. A kormány nem akar többet privatizálni - bár elképzelhető néhány vagyonelem értékesítése - de a lényeg a közvagyon gyarapítása, és a jelenlegi tulajdoni hányadok megőrzése.

Az új gazdaságpolitika három fő pillérből áll - fejtette ki a fejlesztési miniszter. Az első a hazai kkv-k megerősítése, versenyképesebbé tétele, a közbeszerzésekben nyerési arányaik 70 százalékra feltornázása. A második a fegyelmezett fiskális politika, aminek első lépése az idei 3,8 százalékos és a jövő évi 3 százalék alatti deficitcél melletti elköteleződés - erősítette meg Fellegi.

A harmadik pillér a stratégiai ágazatok támogatása, az iparági fejlesztések. Ide tartozik a vagyonpolitikai koncepció és a közbeszerzési törvény teljes átalakítása, az energetika területén a hatékonyságra, a biztonságra és a megújuló erőforrásokra való koncentrálás. A közlekedés területén cél a foglalkoztatás növelése, a vidék felzárkóztatása, az infokommunikáció területén pedig az atipikus foglalkoztatási formák és a távoktatás erősítése, az állami ügyintézés egyszerűsítése, az e-közbeszerzési rendszer bevezetése.



Októberben új energetikai árszabályozás

A vagyonpolitika területén a kormány célja a jelenlegi vagyon megőrzése és gyarapítása, az egyértelmű felelősségi rendszer megalkotása - az állami vagyon felhasználásáért mostantól egy személyben a fejlesztési miniszter felel. A vagyonpolitika irányelveinek kodifikációja most ősszel indul, a vagyonmérleg 2011 közepére fog elkészülni.

A hazai energetikai szektorban minden további privatizáció kizárt, le kell állítani a jelenleg folyó értékesítéseket, sőt növelni kell a közösségi energetikai vagyont. A lakossági ármoratórium nyitott végű: amíg nem születik megegyezés a szolgáltatókkal, vagy nem lesz új árszabályozási rendszer fenn kell tartani a befagyasztott árakat.

A szoltáltókkal továbbra is folynak a tárgyalások, és ugyan már született néhány megállapodás a szabályozás egyszerűsítéséről, ám számos ponton még nem sikerült dűlőre jutni az energetikai vállalatokkal - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy október közepéig ezekről a kérdésekről döntés kell, hogy szülessen, és így vagy úgy, de október közepétől új energetikai árszabályozás lép életbe.


A pannon-ppp kora lejárt

A fejlesztéspolitika területén komoly gond, hogy a pénzek nagy részét az előző kormány lekötötte és csak 1800-1900 milliárd forint maradt. Ez alapvetően nem lenne probléma, ha ezeket nem stratégiai elgondolás nélkül költötték volna el. Ezért döntött a minisztérium a fejlesztéspolitikai koordinációs államtitkárság létrehozása mellett, melynek feladata a források egy helyre koncentrálása, a koordinálás, a stratégia megalkotása és a folyamatos felügyelet, monitoring.

Az új, egyszerűsített közbeszerzési törvényt a minisztérium a jövő év elejére készíti el - ez negyedannyi paragrafusból fog állni, mint a jelenlegi.

A ppp-projektek rendszere nálunk is működhetne jól, de a jelenlegi helyzetben a kormánynak le kellett állítani a jelenleg futó projekteket. A pannon ppp-projektet ideje lejárt - fogalmazott a miniszter.

A pályázati rendszer hatékonyabbá válik 2011 elejétől és ekkor jelenik meg az Új Széchenyi Terv három kötetének első része. Ez a gazdaságfejlesztési stratégiát fogja tartalmazni. Ezt követi majd az akciótervek, majd a harmadik kötet fogja tartalmazni a konkrét eljárásrendet.