BUX
38336

Két hónapos próbatétel előtt a budapestiek

Holnap kezdődnek meg a fővárosi Nagykörúton az új villamosok fogadása miatt szükségessé vált felújítási munkálatok. A villamosok helyett pótlóbuszok járnak majd, több helyen tilos a parkolás.

NAPI Online, 2006. április 17. hétfő, 13:02

Kedden kezdődik a nagykörúti villamoshálózat felújítása, ami miatt a következő hetekben lelassulhat a közlekedés a Moszkva tér és a Blaha Lujza tér között, ahol a villamosokat pótlóbuszokkal helyettesíti a BKV – jelentette az MTI.


A rekonstrukciót két lépcsőben végzik: a Moszkva tér és a Blaha Lujza tér közötti munkálatokat követően május 22 és június 9-e között a Blaha Lujza tér és a Móricz Zsigmond körtér közötti vonalszakaszt alakítják át.


A 4-6-os villamos vonalán átépítik a megállókat, hogy az új Combino járművekre a felszállás a mozgássérültek és babakocsival közlekedő kismamák számára akadálymentes legyen. Európa legforgalmasabb villamosvonalának rekonstrukciója során a Moszkva téren és Margit-híd hídfőiben a korábban fel nem újított pályaszakaszokat, a kitérőket, valamint az íveket kicserélik, egyben megújítják az áramellátási rendszert. EU-s és fővárosi forrásokból 3,4 milliárdot fordítanak a felújításokra.


A Fővinform tájékoztatása szerint a Nagykörút említett szakaszán vasárnap óta tilos megállni a táblákkal jelzett szakaszokon, ahol a pótlóbuszoknak a parkolók helyén külön buszsávot alakítanak ki. Ez azt jelenti, hogy szinte mindenhol megszűnik a parkolási lehetőség, az itt várakozó autókat elszállítják.


A rekonstrukciós programmal azért kell június 9-ig végezni, mert egy nappal később indul a 2-es metró felújítása. Az új, 54 méter hosszú, energiatakarékos villamosok közül két-három várhatóan már június végén forgalomba állhat.