Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A paksi atomerőmű-projekt nem felel meg az uniós közbeszerzési szabályoknak, ezért az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a Paks 2 atomerőmű-projekt végrehajtásával kapcsolatban - közölte az uniós javaslattevő-végrehajtó testület, amely emiatt

A magyar hatóságokkal folytatott információcserét és a szerződés feltételeinek alapos tanulmányozását követően a bizottságnak továbbra is kételyei vannak azzal kapcsolatban, hogy a projekt összeegyeztethető-e az uniós közbeszerzési szabályokkal. A magyar kormány átlátható eljárás nélkül, közvetlenül ítélte oda a Paks 2  atomerőmű két új reaktorának megépítésére és két további reaktor felújítására vonatkozó szerződést.

Az EB véleménye szerint a Paks 2. atomerőmű-projekt közvetlen odaítélése nem felel meg a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályoknak, azaz a 2004/17/EK és a 2004/18/EK irányelvnek, amelyek megerősítik az Európai Unió működéséről szóló szerződésben foglalt, az átláthatóságra, a megkülönböztetésmentességre és az egyenlő bánásmódra vonatkozó alapelveket. Ezen alapelvek arra szolgálnak, hogy minden gazdasági szereplő számára egyenlő esélyeket biztosítsanak az ajánlati felhívásokon való részvételhez és a szerződések elnyeréséhez.

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy felszólító levelet küld Magyarországnak, amely hivatalos információkérésként a kötelezettségszegési eljárás első lépése. A magyar hatóságoknak két hónapon belül válaszolniuk kell az EB által megfogalmazott érvekre.

Az MTI tudósítása szerint Lucia Caudet, a bizottság illetékes szóvivője kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy elrendelte-e ezzel egy időben a projekthez kapcsolódó közbeszerzések felfüggesztését a brüsszeli testület.