BUX
38997

Két nyugdíjpénztár is veszélyben van?

A tagdíjfizetők áprilisi aránya már beleszámít a jegybank által vizsgált hathónapos átlagba. A négyből két magánnyugdíjpénztár még alatta van a 70 százalékos minimumnak, de ők is bizakodóak.

MTI-Eco, 2015. március 26. csütörtök, 17:03

A jelenleg érvényes szabályozás szerint jogutód nélkül, végelszámolással megszűnik az a pénztár, amelynél a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökken.

Ezt a szabályt először 2015. szeptember 30-át követően kell az azt megelőző hat hónapra - tehát először a 2015. április 1. és szeptember 30. közötti időszakra - alkalmazni. Az MNB októberben vizsgálja majd meg először a 70 százalékos tagdíjfizetési arány meglétét.

A kasszák honlapján közzétett adatok szerint a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál 80, a Budapest Magánnyugdíjpénztárnál 77, az MKB Nyugdíjpénztárnál pedig 57 százalék volt csütörtökön a tagdíjfizetők aránya. A Szövetség Nyugdíjpénztár az MTI megkeresésére azt közölte: 62 százaléknál tartanak.

Az MKB és a Szövetség Nyugdíjpénztár egyaránt optimista. A befizetés intenzitását látva, valószínűleg meglesz áprilisra a 70 százalék - mondták a Szövetség Nyugdíjpénztárnál, ahol hozzáfűzték, folytatják kampányukat, telefonon és e-mailben is felhívják tagjaik figyelmét arra, hogy fizessék meg a tagdíjat.

Az MKB Nyugdíjpénztár is azt írja honlapján, bízik abban, hogy áprilistól a tagdíjfizetők aránya eléri a 70 százalékot. Az optimizmusra szerintük is az ad okot, hogy a tagdíjfizetők aránya hónapról hónapra nő, januárban még 43, februárban 51, a március 26-áig beérkezett befizetések alapján pedig már 57 százalék volt. A következő megkeresést a még nem fizető tagok számára várhatóan március végén küldik ki.

A 2015. január 1-jétől érvényes szabályozás szerint a pénztártagok bármikor megszüntethetik tagságukat és visszaléphetnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, ebben az esetben felvehetik a pénztárban tartott megtakarításon elért reálhozamot (a megtermelt hozam inflációt meghaladó része), a tagdíj-kiegészítést és az önkéntes alapon befizetett tagdíjat.

A Horizont szerint érdemes megfontolnia a visszalépést annak, aki alacsony számlaegyenleggel rendelkezik, melyet nem áll módjában önkéntes tagdíjbefizetéssel növelni, vagy nem kívánja a kötelező tagdíjbefizetést teljesíteni. Akinek ugyanis kevés megtakarítása van, annak a magánkasszában lévő megtakarítás vélhetően nem jelentene érdemi nyugdíjkiegészítést, visszalépés esetén azonban százszázalékos tb- nyugellátásban részesül majd. A visszalépési szándékot a pénztárnak kell bejelenteni.