Két témában egyeztetettek a norvég alapokról

Két témában tárgyalt a magyar küldöttség a norvég alapokról csütörtökön Brüsszelben: a kormányhoz tartozó 9 program kérdéséről sikerült megállapodni, ugyanakkor a norvég civil alapról nem közeledtek az álláspontok - nyilatkozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.
Inforádió, MTI, 2014. június 12. csütörtök, 21:28
Fotó: Napi.hu

Elmondta: az első témában sikerült megállapodni, a kormány elfogadja Norvégia álláspontját, és a központi államigazgatáson belül, konkrétan a Miniszterelnökségen hozza létre a kabinethez tartozó programok kapcsolattartó rendszerét.

Július végén norvég látogatás lesz Magyarországon, ezt a munkát addigra be lehet fejezni, és akkor az érintett 9 programban újra lehet indítani a finanszírozást.

A norvég civil alap ügyében ugyanakkor nem közeledtek az álláspontok. Csepreghy szerint azt sikerült megértetniük, hogy 2012 óta a magyar kormány több körben is - miniszteri, államtitkári, helyettes-államtitkári szinten - jelezte a problémát, erre Norvégia egyetlen egy alkalommal sem reagált, 2012 óta a norvégok által egyedülő vizsgáló szervként számon tartott szervezet nem vizsgálódott az ügyben Magyarországon. Magyarországon a KEHI-vizsgálat azt igyekszik kideríteni, hogy valóban civil szervezeti támogatások történtek-e civil célokra, vagy pártpolitikai finanszírozásról van szól - tette hozzá Csepreghy.

A magyar küldöttség jelezte a norvég partnernek, hogy a KEHI a vizsgálatot befejezi. Lázár János miniszter arra utasította a KEHI-t, hogy a lehető leggyorsabban végezzék el a munkát. A vizsgálati eredmény birtokában leülnek az Ökotárs vezetőivel, illetve a norvég kormány képviselőivel, hogy megbeszéljék a továbbiakat - tette hozzá a helyettes államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK