Az MNV emlékeztet arra, hogy a "múltból gyökerező terhek rendezésére és a jövőbeni együttműködés reményében" a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a helyi menetrend szerinti közszolgáltatás költségeinek rendezése érdekében tárgyalásokat kezdeményezett az önkormányzatok, az MNV Zrt. és az érintett Volán társaságok részvételével.

A tárgyalások újabb eredményeként sikeres megállapodást kötött az Alba Volán Zrt. és Dunaújváros önkormányzata: a felek 2012 decemberében négy évre szóló szolgáltatási szerződést írtak alá, amely így 2016 végéig biztosítja a térségben a helyi közlekedést. A módosított szerződés alapján a kibocsátott teljesítményt figyelembe véve az Alba Volán Zrt. havonta számlát bocsát ki, amelyet 30 napos fizetési határidővel egyenlít ki a megrendelő önkormányzat. A módosítás nagy előrelépés mind a szolgáltatás finanszírozása, mind pedig az önkormányzati kiadások tervezhetősége szempontjából, valamint megelőzi a korábbi években jelentkező adósság-felhalmozódást - hangsúlyozza az MNV.

Az MNV tájékoztatása szerint emellett Dunaújváros önkormányzata megállapodást írt alá az Alba Volán Zrt.-vel a 2006-2012. évekre vonatkozóan a helyi közszolgáltatással kapcsolatosan jelentkező, bevételekkel nem fedezett indokolt költségek megtérítésére. Tavaly már átutaltak 34 millió forintot, és a további négy év alatt az önkormányzat részletekben fizet meg 232 millió forintot - írta a vagyonkezelő.

Az MNV Zrt. közreműködésével lezárultak a tárgyalások Salgótarján Önkormányzata és a Nógrád Volán Zrt. között is, amelynek köszönhetően a városban 2013 végéig szintén biztosított a helyi közlekedés. Salgótarján önkormányzata és a Nógrád Volán Zrt. között megállapodás született arról, hogy a 2005-2011. évek vonatkozásában az önkormányzat 110 millió forint ellentételezést fizet a bevételekkel nem fedezett ráfordításokra, míg 2012-re a már megfizetett 40 millió forinton túl további 40 millió forint működési támogatást fizet a Volánnak, valamint 2013. első félévre vonatkozóan 60 millió forint összegű hozzájárulás megfizetésére vállalt kötelezettséget a szolgáltatás önkormányzati hozzájárulása jogcímén.

A 2005-2012. évek közötti követelések rendezésére a megállapodásban meghatározott 150 millió forintot 2012. december 28-án átutalták a társaság számlájára.

A közleményben az MNV hangsúlyozza, hogy az elmúlt hetekben megállapodás született Nyíregyháza és Győr mellett Székesfehérvárott, Sopronban és Bátonyterenyén is. Az MNV Zrt. szerint jelentős siker a salgótarjáni és a dunaújvárosi megállapodás, és a következendő hetekben további megállapodásokat köthetnek.