Kétéves költségvetés készül? - Cáfol a kormány

Kétéves költségvetésre készülhet a kormány, emiatt lehet szükség arra, hogy a kormány szabad kezet kapjon a költségvetésen belüli átcsoportosításra - értesült az InfoRádió. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azonban később cáfolta a hírt.
Napi.hu, 2016. március 23. szerda, 15:25
Fotó: Napi.hu

Az Orbán-kormány szándéka, hogy a következő, 2018-as parlamenti választások előtti időszakra kétéves költségvetés készüljön, azaz egyszerre fogadhatja el a parlament a 2017-re és 2018-ra szóló büdzsét - tudta meg az InfoRádió. A kétéves költségvetés politikailag jó helyzetet teremthet a kormánynak, hiszen ha valóban így lesz, akkor a választások előtt közvetlenül nem kell a költségvetésről vitatkozni, és a jelenleg a parlament előtt lévő Lázár János-féle törvényjavaslattal pedig gyakorlatilag bármikor egy rendelettel átcsoportosítható lesz a szükséges forrás.

Frissítés! A sajthír megjelenését követően egymondatos közleményt tett közzé a Kormányzati Tájékoztatási Központ, e szerint a kormány nem tervez kétéves költségvetést, az erről szóló sajtóértesülés téves. Reagált a nemzetgazdasági tárca is: "a minisztérium "nem kétéves költségvetés, hanem a 2017-es büdzsé előkészítésén dolgozik".

A kétéves büdzsé nem lenne példa nélküli: a Fidesz első kormányzása idején is volt hasonló, akkor is a választások előtti két évre, azaz 2001-2002-re fogadták el egyszerre a költségvetést és az akkori pénzügyminisztert is Varga Mihálynak hívták. (Igaz, az akkori kétéves büdzsét 2000. decemberében még Járai Zsigmond pénzügyminisztersége alatt szavazta meg a t. Ház, Varga pedig 2001. január elsejétől került a PM élére. - a szerk.)

A rádió megkeresésére a nemzetgazdasági tárca a következő választ adta: "Az NGM már dolgozik a jövő évi büdzsé előkészítésén annak érdekében, hogy - a tavalyi évhez hasonlóan - idén is a tavaszi ülésszakban nyújthassa be az Országgyűlésnek, így hazánk a stabilitás és a kiszámíthatóság jegyében várhatóan az első félév végére ismételten elfogadott költségvetéssel fog rendelkezni a 2017-es esztendőre."

Ha valóban kétéves büdzsé készül, akkor érthető az elmozdulás a rendeleti költségvetés irányába. Az államháztartási törvény módosítására vonatkozó javaslat - amit eredetileg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyez, később csatlakozott hozzá a területért felelős Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter - lehetővé teszi, hogy a kormány év közben korlátlanul vállalhasson kötelezettséget kifizetésekre.

Ha változatlan formában "átmegy" a javaslat, a jövőben a kormány korlátlan mértékben vállalhat kötelezettségeket, hisz ehhez nem kell már sem a nemzetgazdasági miniszter, sem a parlament beleegyezése. Így egyedül a (mindenkori) miniszterelnök kezébe kerül a költségvetési előirányzatok és a kötelezettségvállalások kérdése. Mindez éppen beleillene egy kétéves büdzsé melletti "mozgástér-növelésbe".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hajnalka_vagyok, 2016.03.23 18:50

"egymondatos közleményt tett közzé a Kormányzati Tájékoztatási Központ, e szerint a kormány nem tervez kétéves költségvetést, az erről szóló sajtóértesülés téves."

majd benyujta egy kepviselo onallo inditvanykent... oszt igaza lesz a KTK-nak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html