Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A választásokra való zavartalan felkészülés érdekében javasolták a Magyar Államkincstárnak (MÁK) és a NAV-nak, hogy a törvényes lehetőségek keretein belül adjanak fizetési könnyítést a tiltott támogatást elfogadó, illetve szabálytalanul gazdálkodó pártoknak - írta az NGM közleményében. Az érintett pártokat mind a kincstár, mind a NAV részéről kapcsolattartók segítik.

A törvény a tiltott támogatás összegének visszafizetésén túl előírja, hogy a szabálytalanul gazdálkodó pártok ugyanezzel az összeggel kevesebb költségvetési támogatást kapjanak. Az NGM ennek kapcsán kiemelte: a párttörvény a szankció alkalmazására nem ír elő határidőt, így a gazdasági tárca arra kéri a Magyar Államkincstárat, hogy a pártok támogatását csak július után, a választások után csökkentse, ha az érintett pártok kérik, részletekben.

Az érintett pártok idén júliusig kérhetnek fizetési halasztást, ezt követően pedig akár - "az adóhivatal joggyakorlatában hosszúnak számító" - kétéves részletfizetést a NAV-tól.

Errre a lehetőséget törvény biztosítja, hiszen ha a párt működését veszélyeztetné az ÁSZ által megállapított összeg megfizetése, akkor akár fizetési könnyítéssel is rendezhető a tartozás.

Az adóhivatalt a MÁK akkor keresi meg, ha az ÁSZ felhívását követő 15 napon belül nem történik meg a befizetés - olvasható az NGM közleményében az MTI szerint.