Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemrég komoly vihart kavart Kövér László kijelentése, miszerint a nők önmegvalósításának csúcsának a gyerekszülésnek kellene lennie. A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, január 12 és 17 között ezért 1000 fő megkérdezésével készített egy reprezentatív közvélemény-kutatást a női szerepek társadalmi megítéléséről.

Ebből kiderült, hogy a megkérdezettek közel kétharmada (61 százalék) nem ért egyet Kövér László kijelentésével, és mindössze 33 százalékra tehető azok aránya, aki valamennyire egyetért ezzel.

Egyetlen társadalmi csoport van, aki ezt másként gondolja: a Fidesz szavazók. Az ő esetükben lényegében fordítottak az értékek, 58 százalékuk egyetért, és 38 százalékuk nem ért egyet. A kijelentéssel legkevésbé az MSZP szavazók nem értenek egyet (70 százalékuk), de a Jobbik szavazók körében is 64 százalékos ez az arány.

Érdemi különbség van abban is, hogy mit gondolnak a férfiak és a nők erről az állításról. Bár egyértelműen nem ért egyet egyik nem többsége sem Kövér kijelentésével, mégis 9 százalékponttal magasabb az egyet nem értés aránya a nők esetében (65 százalék), mint a férfiaknál (56 százalék). Hasonló a nemek közti arány az állítással egyetértők körében is (30 százalék és 37 százalék).

Miért nincs sok gyerek?

Az alacsony gyermekvállalási hajlandóság okairól egyértelmű kép rajzolódik ki. Tíz válaszadóból hét (71 százalék) úgy gondolja, hogy az alacsony gyermekvállalási hajlandóság elsődleges oka a családok anyagi helyzete, a nők hozzáállását tíz megkérdezettből csupán egy (10 százalék) gondolja meghatározó oknak. Ebben a kérdésben minden párt szavazói hasonlóan gondolkodnak, bár a Fidesz és a Jobbik szavazói körében a nők hozzáállását 19, illetve 12 százalék gondolja oknak, míg az MSZP szavazók körében ez csupán 3 százalék.

Forrás: Publicus
Kép: A teljes képért kattintson az ábrára!

A klasszikus nemi szerepekkel kapcsolatos elvárások mára komolyan oldódnak a felmérés eredményei szerint: a többség (57 százalék) szerint a nők függetlenné válásának a legjobb módja a munkavállalás, és helyes (92 százalék), ha a férfi és a nő is hozzájárul a család jövedelméhez. Még azzal a meglehetősen sztereotíp állítással is csak a kisebbség (42 százalék) ért egyet, hogy a "férfi feladata a pénzkeresés, a nőé pedig a háztartás és a család ellátása".

Egyértelmű, háromnegyedes többség (76 százalék) gondolja úgy, hogy a férfiaknak nagyobb részt kellene vállalni a gyermekek ellátásából, és hasonló többség (78 százalék) gondolja azt, hogy a gyermek és anya szoros kapcsolatban lehet attól, hogy az anya dolgozik.

Több nőt a vezetésbe!

A kutatás eredményei arra is rávilágítottak, hogy a megkérdezettek több mint háromnegyede azt is el tudná képzelni, hogy több női politikus legyen fontos pozícióban (77 százalék), illetve, hogy több nagyvállalatot vezessen nő (76 százalék).  Azok aránya is kétharmados (65 és 65 százalék), akik szerint jót tenne az országnak és a gazdaságnak, ha több női politikai és cégvezető lenne.

A pártszimpátia itt is kirajzolódik azért: a Fidesz szavazók körében ugyanis 8-15 százalékkal többen vannak azok, akik nem látnának szívesen több női vezetőt, míg az MSZP szavazók esetén az átlagnál 5-10 százalékkal többen gondolnák kívánatosabbnak a gyengébbik nem erőteljesebb részvételét vezetői pozíciókban.