Kétmilliárd forintot költenek szemléletformálásra

A Nemzeti Energia Stratégia megvalósítása elsősorban attól függ, hogy az elkövetkezendő években megtörténik-e az a szemléletváltás az energiahasználatban, amely segíti a fenntartható energiatermelést és használatot - mondta Bencsik János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján.
MTI-Eco, 2011. június 17. péntek, 15:00
Fotó:

A stratégia megvalósításához szükséges eszközök között első helyen az energiahatékonyság és takarékosság, a második helyen pedig a megújuló energiák használatának az elterjesztése szerepel - közölte Bencsik.

A stratégia társadalmi és szakmai vitája e hét elején lezáródott, és ma a közigazgatási egyeztetése is befejeződik.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy lesznek-e szövetségeseik a szemléletformálásban, az értékrendváltás előkészítésében, elsősorban a civil szervezetekre és az önkormányzatokra számít. Mint mondta, már az energia stratégia előkészítését megelőzően is voltak olyan pályázatok a Környezet és Energia Operatív Programon (KEOP) belül, amelyek ezt a szemléletformálást voltak hivatottak elősegíteni.

Az elmúlt hónapokban megtörtént a tavaly benyújtott pályázatok elbírálása, s 175 sikeres dolgozat, összességében 2,3 milliárd forint támogatásban részesült. Ebből egymilliárd forintot a különböző szemléletformáló kampányok elősegítésére, 1,3 milliárd forintot pedig a mintaprogramok megvalósításra folyósítottak.

HOZZÁSZÓLÁSOK