Kétmilliárdos deficit Baranyában

A Baranya megyei önkormányzat jövő évi költségvetési tervezete egyelőre 1,8 milliárdos mínusszal számol - írta a Dunántúli Napló.
NAPI Online, 2006. december 8. péntek, 18:30
Fotó:

Baranya megye 2007-es költségvetésének első változata 1,8 milliárd forint hiánnyal számol. Dr. Hargitai János, a közgyűlés Fidesz-kereszténydemokrata párti elnöke szerint ennek oka, hogy jövőre a Gyurcsány-csomag miatt lényegesen kevesebb pénz jut az önkormányzatoknak, különösen a megyéknek. Baranyára "lefordítva" ez azt jelenti, hogy hatszázmillió forinttal gazdálkodhat kevesebbel a megye.

Az elnök azt mondta, "a kormány ugyan arra biztatja a megyéket, hogy szabaduljanak meg bizonyos nem kötelező feladataiktól", de az általa vezetett önkormányzat erre nem lesz hajlandó. Amint fogalmazott, ha megválnának intézményeiktől, négy év múlva már csak a képviselő-testület jelentené a megyei önkormányzatot. Hozzátette azt is, az előző testületek a megye már minden jelentős vagyontárgyát eladták, így most már nincs mihez nyúlni. A megoldást a takarékosság mellett szerinte többek között az jelentheti, ha újragondolják az intézmények működtetését, elképzelhető például, hogy bizonyos egységeket a jövőben "kiszerveznek", és például kht. formájában üzemeltetnek. A költségvetés tervezetét az ellenzék sem támadta, mintegy tudomásul vették a helyzetet. Kékes Ferenc, az MSZP képviselője például "korrektnek" minősítette a tervet.

Tárgyaltak a képviselők a megyei kórházban kialakult helyzetről is. Az intézmény átvilágítása után kiderült, már 1,3 milliárd a kórház adóssága, s ez havonta tízmilliókkal növekszik.

A képviselők tudomásul vették a tényeket, s ezzel azt a beszámolóban szintén szereplő elképzelést, hogy ágyszám-csökkentéssel, és osztályösszevonással fémjelzett tüneti kezeléssel legyenek úrrá a válságon.

HOZZÁSZÓLÁSOK