Kétmilliárdot ad a kormány a külhoni magyar sajtónak

A Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatására 1,9 milliárd forintot, az öntözés fejlesztésének előkészítésére 594 milliót, míg egy ideiglenes magyar-szerb határátkelőre 117 millió forintot hagyott jóvá a kormány a Magyar Közlönyben megjelent határozatokban.
Németh Géza, 2019. március 20. szerda, 20:55
Fotó: Getty Images

A Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatására jóváhagyott 1,9 milliárd forint a Bethlen Gábor Alapon keresztül jut el az érintettekhez. A pénz egyik felét, vagyis 950 millió forintot azonnal kell utalnia a pénzügyminiszternek, míg a másik fele a felmerülés ütemében folyósítható.

A jövő évi öntözésfejlesztések idei előkészítésére 594 millió forint fordítható. A nagyobb tételek a következők: a Keleti-főcsatorna és övcsatornáinak rekonstrukciója 274 millió, Jánossomorja város és térségénekfelszíni vízpótlása és öntözésfejlesztése 104 millió, a Szarvasi Holtág rugalmas vízpótlási lehetőségének kiépítése (I. ütem) 89 millió, míg a Homokhátság vízpótlásának harmadik üteme 88 millió forint.

A kormány elrendelte a magyar-szerb határszakaszon, Kübekháza és Rábé között, 2019. szeptember 1. napjától az ideiglenes határátkelőhely megnyitását. Erre a célra a rendőrség 97 millió, míg a NAV 20 millió forintot kapott.
HOZZÁSZÓLÁSOK