A Napi Gazdaság cikke

A konvergenciaprogram szerint a kormány amellett, hogy tartja magát a szuperbruttósítás megszüntetéséhez, az adójóváírást is ki akarja vezetni a rendszerből. A jelentés szerint a szuperbruttó a már meghirdetett rendszerben, vagyis 2013-tól szűnne meg − az idén 1,27 a szorzó, ez jövőre 1,13-ra csökken, majd eltűnik. Az adójóváírás mértékének csökkentése is hasonló ütemben zajlana: jövőre 180, majd 230 milliárd forintot spórolna ezzel a költségvetés. Tekintettel arra, hogy az szja-ban az adójóváírás mint legnagyobb összegű kedvezmény, a legfrissebb, 2009-es adatok szerint 277,3 milliárd volt, kijelenthető: a kormány 2014-től ezt a korrekciót megszünteti.

A hatályos szabályozás szerint az adójóváírást havi bruttó 230 ezer forintig lehet teljes összegben igénybe venni, kivezetésével teljes mértékben megvalósul az egykulcsos szja − azt lényegében csak a családi kedvezmény fogja befolyásolni. A minimálbéresek esetében ez azt jelenti, hogy adóterhelésük az egekbe szökik: 2009-ben a minimálbér adóterhelése három százalék alatt volt, ez 2014-től felmegy 16 százalékra. És mindenkinek nő a terhelése, aki 230 ezer forint alatt keres.

Az más kérdés persze, hogy mennyire volt fenntartható ez a rendszer, ám tény: 2009-ben a 4,5 millió szja-bevallást benyújtó közül 2,3 millióan kerestek 166, 2,9 millióan pedig 250 ezer forint alatt. Köztük nyilván szép számmal vannak egyéni vállalkozók is, akik nem tudták igénybe venni az adójóváírást, ám azok köre, akik rosszul járnak, így is nagy, biztosan több mint kétmillió fő. Ez főleg annak tükrében súlyos változás, hogy már az idén is sokan kénytelenek voltak nettó bércsökkenést elkönyvelni az egykulcsos szja kialakítása miatt.

A kormány az elkövetkező években egyéb reformértékű átalakítást nem tervez − legalábbis ez derül ki a programban található összefoglaló táblázatból. A tőkejövedelem-adókból nem tervez többet beszedni, ezek súlya az összadóbevélen belül 0,5 százalékról 0,2 százalékra csökken. Nem utal arra semmi, hogy az ingatlanokat adóztatni akarná a kormány középtávon. A helyi adózást ugyanakkor átalakítanák, bár azt nem lehet tudni, hogyan.

A társadalombiztosítási járulék sorsa sem világos: a kormány elismeri, hogy mértéke túl magas, s a versenyképesség és a munkaerőpiac szempontjából elengedhetetlen volna jelentős csökkentése, ám erre egyhamar nem kerül sor. Az adóbevételek alakulását tekintve csak annyi látszik, hogy a társadalombiztosítási járulék aránya a mostani 12,5 százalékról − ez most magasabb, mint a tavalyi, mert az egyéni nyugdíjjárulék 9,5-ről tíz százalékra nőtt − lassan elkezd csökkenni. Mértéke 2015-ben 11,9 százalékra mérséklődik, ez épp a 12 százalékos tavalyi szint alatt van.

Sávos marad a társasági adó

A társasági adó kulcsa továbbra is sávos marad. A tervek szerint jövőre bizonyos mértékű szigorítás is életbe lép az elhatárolt veszteségek elszámolásával kapcsolatban. Ez az idén lett enyhe elbírálású - engedély nem kell hozzá -, ám 2012-től az automatikus alkalmazás megszűnik, igénybevétele korlátozott lesz.