Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ismertetése szerint idén várhatóan nullszaldós lesz az MNB. Kandrács Csaba a lap csütörtöki számában elmondta, pillanatnyilag a fogyasztói árak emelkedése Magyarországon rövid és középtávon laza monetáris politikát indokol, sőt a nemzetközi környezet is egyértelműen támogatja a további kamatvágás lehetőségét.

Emlékeztetett, hogy Matolcsy György jegybankelnök korábban jelezte, 3-3,5 százalék közötti rátát tart elképzelhetőnek, ez tekinthető egyfajta előretekintő iránymutatásnak is, de természetesen ez nem egy kőbe vésett cél - fogalmazott. Kandrács Csaba kiemelte, hogy a kamatcsökkentési ciklus jogosságát ma már sem külföldi, sem belföldi elemzők nem vonják kétségbe.

Szólt arról, hogy a fogyasztás - bár az utóbbi hónapokban már az éledezés jeleit mutatja - még mindig nem bővül olyan mértékben, ami nagyban befolyásolná az inflációt. Mindemellett a vállalkozások árazási és bérezési döntései is a középtávon alacsony infláció irányába mutatnak, s a külpiac felől is csak mérsékelt nyomás tapasztalható. Kandrács Csaba szerint azt követően, hogy a szabályozott árcsökkentések hatásai kifutnak, kismértékben emelkedhet a pénzromlás üteme. Ez az érték véleménye szerint azonban inkább csak közelíteni fog a jegybank inflációs céljához, ebből fakadóan sem rövid, sem középtávon nem lát olyan veszélyt, ami a monetáris tanácsot hirtelen lépésre késztetné.