Kétszázmilliárdot spórolnak Matolcsyék

Idén a jelek szerint már nem kell a költségvetésnek kisegítenie a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), miután az idei évre tervezett 203 milliárd forintos veszteséget sikerült az új vezetésnek ledolgoznia. Kandrács Csaba, a nemzeti bank monetáris tanácsának új tagja a Magyar Nemzetnek nyilatkozva közölte: a jegybank csak az alapkamat csökkentésével nyolcvanmilliárd forintot spórolt meg.
MTI-Eco, 2013. október 10. csütörtök, 07:37
Fotó: Napi.hu

Ismertetése szerint idén várhatóan nullszaldós lesz az MNB. Kandrács Csaba a lap csütörtöki számában elmondta, pillanatnyilag a fogyasztói árak emelkedése Magyarországon rövid és középtávon laza monetáris politikát indokol, sőt a nemzetközi környezet is egyértelműen támogatja a további kamatvágás lehetőségét.

Emlékeztetett, hogy Matolcsy György jegybankelnök korábban jelezte, 3-3,5 százalék közötti rátát tart elképzelhetőnek, ez tekinthető egyfajta előretekintő iránymutatásnak is, de természetesen ez nem egy kőbe vésett cél - fogalmazott. Kandrács Csaba kiemelte, hogy a kamatcsökkentési ciklus jogosságát ma már sem külföldi, sem belföldi elemzők nem vonják kétségbe.

Szólt arról, hogy a fogyasztás - bár az utóbbi hónapokban már az éledezés jeleit mutatja - még mindig nem bővül olyan mértékben, ami nagyban befolyásolná az inflációt. Mindemellett a vállalkozások árazási és bérezési döntései is a középtávon alacsony infláció irányába mutatnak, s a külpiac felől is csak mérsékelt nyomás tapasztalható. Kandrács Csaba szerint azt követően, hogy a szabályozott árcsökkentések hatásai kifutnak, kismértékben emelkedhet a pénzromlás üteme. Ez az érték véleménye szerint azonban inkább csak közelíteni fog a jegybank inflációs céljához, ebből fakadóan sem rövid, sem középtávon nem lát olyan veszélyt, ami a monetáris tanácsot hirtelen lépésre késztetné.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunnland, 2013.10.10 09:59

..." a fogyasztás - bár az utóbbi hónapokban már az éledezés jeleit mutatja - még mindig nem bővül olyan mértékben, ami nagyban befolyásolná az inflációt...."


..hogyan bővüljön egy devizában nyakig eladósodott lakosságnál...???...először a hitelek kel visszafizetni ,utána kell egy kicsit spórolni ,és utána lehet többet fogyasztani ...,a magyar kézen lévő állampapír állomány 3,5 év alatt 400 milliárdról 1700 milliárdra nőtt ,és nem semmi ,ugye??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html