Komoly problémát jelent a pékségeknek az idei évben bevezetett minimálbér-emelés kigazdálkodása, mivel az árbevétel-arányos bruttó jövedelem 2 százalék körül alakul, ez a szint pedig egyszerűen nem teszi lehetővé a fejlesztéseket, korszerűsítéseket. Az Mfor portál által idézett szakértők szerint a helyzet már évek óta tarthatatlan, de az idei évre fokozódott a terhelés.

Csak a béremelés egy személyre vetítve 23 ezer forintos költség-növekedést jelent. A becslések szerint ezért legalább 30 százalékkal kellene megemelni az árakat, de végeredményben 15 százalék körüli emelésre lehet számítani - idézi a lap a Tolna és Baranya megyei pékszövetség elnökének teol.hu-nak adott nyilatkozatát.

Az Mfor számításai szerint a KSH decemberre vonatkozó adatai alapján az emelések után

  • a fehér kenyér kilójáért 302 és 341 forint közötti összeget fizethetünk,
  • a házi jellegű kenyér ára legalább 355 forintra nőhet, de 30 százalékos emelésnél 401 forint is lehet,
  • a félbarna kenyérért pedig átlagosan 261 és 295 forint közötti összeget is elkérhetnek.

Február elején megbeszélést szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Pékszövetség és a kiskereskedelmi láncok részvételével a sütőipar helyzetéről, így az áremelésről is. A megbeszélésre meghívást kapott valamennyi kiskereskedelmi áruházlánc, közülük a CBA, a Coop és a Tesco képviseltette magát a találkozón. A résztvevő áruházláncok részéről elhangzott, hogy megértik a sütőipari vállalkozások problémáit, és nyitottak a velük való tárgyalásra. A Népszava viszont arról írt, hogy a kereskedők ettől még erősen vonakodnak az áremeléstől, a felvásárláskor nem hagynák, hogy a kenyér ára jelentősen növekedjen.

Utoljára 2011-ben emeltek árat a pékségek, azóta a sütőüzemek többször szerettek volna drágulást elérni, legutoljára két éve, de nem sikerült megtörniük a láncokat.

A hazai sütőiparban körülbelül ezer vállalkozás működik, ebből a 750-800 kis- és közepes pékség közül akár 200 is bedőlhet -vélték a lapnak nyilatkozó szakértők. A szakágazat bruttó termelési értéke mintegy 156 milliárd forint. A sütőipar megközelítőleg 23 ezer főt foglalkoztat.