A turizmus tavaly a GDP-bővülést meghaladó mértékben nőtt. A KSH előzetes becslése szerint ugyanis a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás bruttó hozzáadott értékkel mért teljesítménye 7,4 százalékkal nőtt. A szektor pedig 2013 óta folyamatosan bővül.

Nemzetközi összevetésben is jól áll a magyar turizmus:  2017-ben az Eurostat adatai alapján az Európai Unió országaiban a vendégéjszakák száma 4 százalékkal emelkedett, Magyarországon viszont több mint 9 százalékos volt a növekedés.

Fele-fele

Tavaly a magyarok fele ment el legalább egyszer többnapos utazásra az országon belül: 1-3 éjszakás utat 42, ennél hosszabb időtartamú utazáson a lakosok negyede volt. A KSH-adatok szerint a dolgozók 25, a tanulók 27, a nyugdíjasok 21 százaléka volt négy napnál hosszabb belföldi utazáson.

A lakosság másik fele azonban nem utazott tavaly. 10-ből 3 esetben ennek oka a pénzhiány. A Nyugat-Dunántúlon élők 25, az Észak-Magyarországon lakók 33, a Dél-Alföldön élők 40 százaléka mondta, hogy anyagi okokból nem tudott utazni. Országos szinten a lakosok 23 százaléka egészségügyi gondokkal, 16 százalékuk pedig munkahelyi elfoglaltsággal magyarázta az utazás hiányát.

Címlapkép: Shutterstock.