A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 23 független pénzpiaci közvetítő tevékenységi engedélyét vonta vissza, mivel azok többszöri felhívás ellenére sem teljesítették - a piac biztonságos működését szolgáló alapfeltételnek minősülő - rendszeres adatszolgáltatási kötelezettségüket. A jegybank összesen 2,3 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az érintett közvetítőkre - közölte az MNB.

A jegybank folyamatos felügyelése keretében ellenőrizte, hogy a független pénzpiaci közvetítők (alkuszok, többes ügynökök és többes kiemelt közvetítők) miként tesznek eleget a hitelintézeti törvényben (Hpt.), illetve a jegybank vonatkozó rendeletében előírt féléves adatszolgáltatási kötelezettségüknek. A Hpt. 2017. januári módosítása nyomán ugyanis a független pénzpiaci közvetítők - többek közt a vezető állású személyének büntetlen előélete, jó üzleti hírneve és legalább 3 éves szakmai gyakorlata, valamint a kötelező felelősségbiztosítás megléte mellett - az MNB rendelet szerinti tartalmú rendszeres adatszolgáltatás teljesítésére is kötelesek. A közvetítői működésre jogosító engedélyt csak olyan szolgáltató kaphatja meg, aki a jogszabályban meghatározott vagy azon alapuló adatszolgáltatásra felkészült, s vállalja annak folyamatos teljesítését.

Az MNB megállapította, hogy a jelenleg 434 adatszolgáltatásra kötelezett független pénzpiaci közvetítő közül 23 piaci szereplő - több jegybanki felhívás és határozati kötelezés ellenére - nem teljesítette ezen adatszolgáltatási kötelezettségét. Az adatszolgáltatás a működési engedély birtoklásának előfeltétele, így azt az engedély meglétének teljes időtartama alatt akkor is teljesíteni kell, ha a közvetítő esetleg időlegesen nem végez szakmai tevékenységet.

A megfelelő adatminőség és a jogszabályszerű adatszolgáltatás biztosítja, hogy a felügyeleti hatóság és maguk a közvetítők is valós képet kapjanak a piac működéséről, s proaktívan kezelhessék az esetlegesen felmerülő kockázatokat. A jegybank ezért - mint azt egyéb pénzügyi intézményekkel kapcsolatos korábbi határozatai is jelzik - kiemelt szigorral lép fel az adatszolgáltatás teljesítését felróhatóan elmulasztó piaci szereplőkkel szemben.

Mindezek alapján az MNB valamennyi érintett, a szolgáltatásuk nyújtásához szükséges engedélyezési feltételt (így például az adatszolgáltatást) nem teljesítő, s így a Hpt. előírásainak meg nem felelő pénzpiaci közvetítő tevékenységi engedélyét visszavonta. Az engedély visszavonását megelőzően - a fokozatosság elve mentén - a jegybank valamennyi jogsértő közvetítőre 100 ezer forint (összesen 2,3 millió forint) felügyeleti bírságot is kiszabott. A vonatkozó jogszabály alapján a tevékenységi engedély szankcióként alkalmazott visszavonása miatt az érintett intézmények vezető állású személyei 5 évig nem vállalhatnak hasonló tisztséget.