Ketyeg a bomba a nyugdíjdöntés miatt

Szakrendelések és egész kórházi osztályok működését veszélyezteti a kötelező nyugdíjazás, ami óhatatlanul a hr-krízistől fuldokló egészségügy további karcsúsodását okozza majd. A kórházvezetők zöme inkább nem nyilatkozik a várható hatásokról és erre utasítja az osztályokat is. A költségvetésben nincs nyoma a kieső nyugdíj kompenzálásához szükséges forrásoknak.
Szepesi Anita, 2013. február 13. szerda, 06:03
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben a tüdőgondozó és a krónikus belosztály működését veszélyezteti elsősorban, ha az intézmény nem kap mentességet a nyugdíjrendelkezések alól. Utóbbi még feltölthető, tüdőgyógyász szakorvosból azonban hiány van − mondta lapunknak Bodnár Attila főigazgató. Gyakorlatilag minden orvos érintett a két osztályon, távozásukkal az osztály, illetve a szakrendelés működésképtelenné válna, más helyeken azonban nem ilyen tragikus helyzet. Bodnár szerint az intézményben orvoshiány ugyan nincs, a minimumfeltételeknek azonban − az országos helyzethez hasonlóan − nem tud minden esetben megfelelni a kórház, ahol összesen 100 főt, ezen belül 20 orvost érint a nyugdíjazás.

Új javaslat készült a kényszernyugdíjazásra
Új javaslat készült az orvosok nyugdíjazás alóli mentességére - közli a Népszabadság. Az egészségügyi államtitkárság által előkészített jogszabálycsomagban a munka vagy nyugdíj szabály korhatárát az egészségügyi dolgozóknál 65 évre emelnék. A becsült mintegy 6400 mentességi kérelem kétharmada így okafogyottá válhat.

Az új szabályozás nem jelentene gondot, ha kellően felkészülhetnének rá az intézmények, és más típusú jogviszonyra térhetnének át a foglalkoztatásban, erre azonban most nem volt idő − fogalmazott Kázmér Tibor, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak főigazgatója. Az intézményben a tüdőgyógyászokon kívül a radiológusok és a mellkassebészek esetleges kiesése is komoly problémát jelentene. A főigazgató szerint intézménye korábban is törekedett a közalkalmazotti státusok mellett a rugalmas alkalmazási formák bővítésére, több szabad foglalkozású, szerződéses orvost foglalkoztatnak. A határozat a Budai Gyermekkórház számos szakemberét is érinti, a János Kórházban összesen 75 főt, közülük 25 orvost (8 osztályvezető főorvost), 23-an nem kérik továbbfoglalkoztatásukat.

Kázmér úgy látja, az új területi ellátási kötelezettség (tek) nem hozott nagy változást a kórház életébe, az ellátandó területek száma inkább csökkent. A Semmelweis tervben megfogalmazott nagytérségi felosztás alapján ezért több területen is további konzultációt kezdeményeztek a tek felosztásáról a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI), illetve az ÁNTSZ-szel. Az intézmény változatlanul felkészült az eredeti tekes betegek ellátására is − hangsúlyozta a főigazgató.

A költségvetésben nincs nyoma a kieső nyugdíj kompenzálásához szükséges forrásoknak, miként a korábbi béremelés alapbérbe építésének sem − mondta lapunknak Havas Szófia, az MSZP egészségpolitikusa, aki úgy véli, egyéni mentességet csak politikai szempontok alapján kapnak majd az érintettek. A politikus szerint a nyugdíjszabályok változása különösen veszélyezteti a gyermekgyógyászatot, a traumatológiát és a diagnosztikai területeket − van olyan központi kórház, ahol az említett szakmákban mindössze két nem nyugdíjas korú dolgozik.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2013.02.15 11:23

@nyaa80:

Nem jellemző.
A legmaximálisabbat írtam.
El lehet érni.
A feleségem három gyerek édesanyjaként vette át az orvosi diplomáját.
Kóka foglalt egy helyet ingyen.
A fizetés valóban elmarad a magyar diplomás átlagtól, főleg ha diploma értékét is figyelembe vesszük. A fizetésen túl nagyobb problémák vannak amik megoldásra várnak.
Az ápolókat valahogyan elfelejtik pedig ők az igazi vesztesek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyaa80, 2013.02.15 09:04

@USE: A frissen végzett 24 éves rezidensnek nem túl valószínű, hogy három gyereke legyen...:)) amúgy persze kiindulhatunk a legmaximálisabb végletből, attól még a többségre jellemző átlag továbbra is az a lehangoló összeg marad, amit mindenki, aki ebben a szférában dolgozik, pontosan ismer, bárhogy is próbálják azt tupírozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.15 08:48

@USE: Még Kóka János is csak fizetős orvosegyetemet végezhetne, borsos áron, ami után csak az várna rá, amit nyaa80 leírt. S az előző 2 kommentben minden benne van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.02.15 08:24

@rigolya:

Két ösztön díjat nem lehet kapni, mert kizáró ok nagyon helyesen.
Szemléltetésképen vegyük a legeslegjobb helyzetet:
Alapfizu: 129500 ft bruttó ennyit kapott előtte (plusz ügyelet, de az most is jár, gyerektelenül kb 104.000 ft nettó)
a fidesz intézkedései után:
bérkiegészítés: 65,000 ft
hiányszakma +50% alapbér: 74,000
uniós ösztöndíj: 160,000 ft (az elszámolható utiköltséget, tankönyvtámogatást nem is veszem bele)

Ha összeadja a kiegészítéseket: havi 299,000 ft beruttó(!!!)

Ha háromgyerekes egy fillér SZJA-t sem fizet belőle.
Fizetésével együtt: 428,500 ft.

Mielőtt belekezdene, hogy ez mennyi rezidenst jelent, nézzen utána.
A lehetőség mindenkinek adott.
Akár Kóka János is pályázhatna rá, ha újra kezdené az egyetemet és sikeresen befejezve rezidenssé válna, ha már foglalta a helyet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyaa80, 2013.02.15 07:56

@labandy: "Akkor mi a bánatos f@sznak képeztek orvosokat több ezer milliárdért az elmúlt 20 évben?"

én is elgondolkodom ezen sokszor... kiképzik az orvosokat 10-15 millióért (a legdrágább az összes képzés közül) majd utána olyan röhejes fizetéseket adnak nekik, amitől mindenki szétszéled a szélrózsa minden irányába...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html