Kevés ennél irritálóbb autós szabálysértés létezik - 100 ezer forint az ára

Az elmúlt hónapokban nem nagyon volt olyan péntek este, hogy az M3-as autópályán a városból kifelé ne lett volna valami nagy közlekedési baleset. A dugók miatt a leállósávon vágtató autósok is megszaporodtak, ez azonban nem csak veszélyes, de komoly bírság is jár érte - hívja fel a figyelmet a vezess.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. október 24. kedd, 17:40
Fotó: MTI Fotó

A leállósáv nem rendeltetésszerű használata tiltott. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. egy vizsgálat eredményei alapján megállapította, hogy a magyar autópályák leállósávjain nagyjából 20 perc a túlélési idő. A statisztika szerint tehát nagyjából ennyi időt lehet ott eltölteni élve - olvasható a portálon.

A KRESZ szerint autópálya és autóút úttestjén - amennyiben nem hatósági járműről van szó - tilos a leállósávon megállni vagy várakozni, kivéve ha műszaki meghibásodás miatt a jármű továbbhaladásra képtelen. Ám még ilyen esetekben is ki kell tenni az elakadásjelző háromszöget az autó mögé nagyjából 150 méterre és az utasokkal együtt a szalagkorlát mögé kell állni és a segítség megérkezéséig végig ott kell tartózkodni.

Húzós büntetés

A balesetnél éppen helyszínelő rendőröknek aligha van energiája a leállósávban előző autósoknak kiosztani bírságot, pedig ez biztos komoly visszatartóerő lenne. A leállósáv használata 20 ezer forintos helyszíni bírsággal büntetendő, - ha valaki elfogadható indok nélkül áll meg rajta -, ha viszont halad is, ott előzi végig a dugót, akkor az már közigazgatási bírság - ami az elkövetett szabályszegés veszélyességét értékeli, és ilyenkor nem számít, hogy a vezető korábban mit és hogyan tett, tudatában volt-e a szabályszegésnek, csak azt tartja szem előtt, hogy az adott szabályszegés mennyire veszélyes a többi közlekedőre - és 100 ezer forintos bírságra lehet számítani.

Fontos, hogy gyalogosan sem használható a leállósáv, így ha elfogy az üzemanyag, és a vezető nem tud átülni egy másik gépjárműbe, akkor a legközelebbi benzinkútig sajnos a szalagkorlát mögött kell menetelnie.

(Autósok, figyelem! Büntetés jöhet, ha rosszkor használja a lámpát!)

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.10.24 18:00

@troll: Én szombaton román kamionost láttam teperni a leállósávban az M5-ön.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.10.24 17:45

az országon milliószám átmenő koszovói albánok és törökök előszeretettel előzik a kocsisorokat a leállósávban, és nem valószínű, hogy nagyon meghatódnak ha lefotózza őket a magyar traffipax.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html