Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BMI márciusban 57 ponton állt. Ez a februári 57,2 ponthoz képest némi lassulást, de kedvező folyamatokat jelez.

Az elmúlt években a március összességében átlag alatti hónap volt, 1995 óta az átlag 52,3 pont volt (szemben a teljes 52,4-gyel), de az elmúlt 3 évben is csak 54,8 pontot ért el. Így a mostani március kiemelkedő, a negyedik legerősebb 1998, 2000 és 2007 márciusa után

A termelési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harmincegyedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta nyolcszor volt magasabb az index értéke márciusban.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, de 50 pont felett maradva jelzi, hogy erősebb az előző havinál. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig hatszor mértek magasabb márciusi értékeket a korábbi években.

A szállítási átfutási idő hosszabb lett februárhoz képest, és az ütem gyorsult. Az index értéke hat hónapja ismét 50 pont alatt van. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte végig 50 pont alatt volt az elmúlt hét évben.

A vásárolt készletek tizenötödik hónapja bővülnek, most változatlan ütemben. Az idei márciusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a negyedik legnagyobb februári. 2016-ban hat hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2017-ben pedig minden hónap ilyen volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan márciusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan. Az index értéke magasabb lett februárhoz képest, és ezzel a legmagasabb márciusi 1995 óta. (Lassulva nő az eurózóna gazdasága.)

A beszerzési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de 50 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hetedik legmagasabb márciusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltak, immár huszonhetedik hónapja.

A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonharmadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenegyedik legnagyobb márciusi.

A késztermékkészletek szintje márciusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a kilencedik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mért a társaság.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent februárhoz képest, de továbbra is 50 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harminchárom hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének lassabb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már harminckét hónapja tart.

A kép forrása: Pixabay