Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is felkészültek az energetikai társaságok a téli szezonra - olvasható a  Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal  közleményében. A hivatal folyamatosan ellenőrzi  a piaci szereplők téli felkészülését, figyelemmel kíséri a hazai földgáztárolók töltöttségét, azaz a betárolt földgázkészleteket, valamint a téli időszakban rendszeresen elemzést készít az ellátásbiztonságról.

Valamennyi földgáz egyetemes szolgáltatónak biztosítania kell a szolgáltatási területén vele szerződést kötő egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók folyamatos gázellátását. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltatónak speciális szabályoknak kell megfelelniük a téli felkészülés tekintetében is, mely értelmében rendelkeznie kell az általa ellátott felhasználók várható fogyasztásának megfelelő, szerződésben lekötött földgázforrással vagy forrásopcióval, valamint a várható téli fogyasztás legalább 60 százalékának megfelelő földgázkészletet kell a hazai földgáztárolókban elhelyeznie.

Az elmúlt években a magyarországi fogyasztást az import források, a hazai földgáztermelés, valamint a kereskedelmi tárolók korábban elhelyezett földgázkészlet fedezte, a biztonsági tárolóban lévő készlet felhasználására nem volt szükség.

2015. szeptember végén a hazai tárolókban több mint 3 milliárd köbméter  földgáz volt és a betárolás jelenleg is tart. A tavalyi év téli időszakában a lakossági fogyasztók valamivel több mint 2,15 milliárd köbméter földgázt használtak fel. A biztonsági tárolóban lévő földgáz mennyiségéről a nemzeti fejlesztési miniszter rendelkezik. A biztonsági földgázkészlet mértéke - a jelenleg hatályos jogszabály szerint - 915 millió köbméter.