Kevesebb brit turista, több magyar

Az év első kilenc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma alig változott (0,2 százalékkal nőtt) az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 4 százalékkal emelkedett, a szálláshely-szolgáltatás területén az áremelkedés 6 százalékos volt - jelentette a KSH.
NAPI Online, 2007. november 6. kedd, 09:00
Fotó:

Január-szeptemberben 2,7 millió külföldi vendég 8,1 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma több mint 1 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák száma közel 2 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához viszonyítva. Az Európai Unióból érkezett vendégek közel 3 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. Ezen belül szinte minden, hazánk számára jelentős küldő országból érkezők vendégéjszakája csökkent: a legtöbb vendéget küldő Németországnál 9 százalékos, míg a brit állampolgárok esetében nagyfokú - 22 százalékos - csökkenésről beszélhetünk.

A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma jelentős emelkedést mutatott a wellness-szállodák esetében (6 százalék). Növekedés tapasztalható az apartmanszállodákban és a kempingekben (2-3 százalék), valamint a háromcsillagos szállodákban (1 százalék). A szállodák összes vendégforgalma mindezek ellenére 2 százalékos csökkenést mutatott. A vendégek száma a wellness- és apartmanszállodákban jelentősen (23, illetve 13 százalékkal), a kempingekben és az üdülőszállókban kisebb mértékben (8, illetve 5 százalékkal) bővült. A kereskedelmi szálláshelyeken összességében valamivel több mint 1 százalékos a vendégszám-emelkedés.

A megfigyelt időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 3,1 millió belföldi vendéget és 8 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 2 százalékkal nőtt az előző év azonos idősza-kihoz képest. A belföldivendég-éjszakák száma - a kétcsillagos szállodák, a turistaszállók és az üdülőházak kivételével - minden szállástípusban emelkedett. Az ötcsillagos házakban 34, a négycsillagosokban 20 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. A szállodákban a belföldi vendégek száma összességében 5 százalékkal bővült. Ebből az ötcsillagos szállodákban 30, a négycsillagosokban 16 százalékkal több vendég fordult meg, mint egy évvel korábban.

Január-szeptemberben a szállásdíjbevétel összességében bruttó 17 milliárd forintot tett ki a Balatonnál, ez folyó áron 11 százalékkal emelte a bevételt az előző év azonos időszakához képest. Az emelkedést a belföldi turizmus 24 százalékos bevétel növekedése okozta, amellett, hogy a külföldi szállásdíjbevétel 4 százalékkal csökkent. Budapest továbbra is elmarad az előző év azonos időszakában elért teljesítményétől: a belföldi szállásdíjbevétel jelentősen (13 százalékkal), a külföldiektől származó bevételek kevesebb mint 1 százalékkal csökkentek a 2006. január-szeptemberi időszakhoz mérten. Az ország egészére számított szállásdíjbevételből a belföldivendég-forgalom esetében - a turistaszállók és a kétcsillagos szállodák kivételével - jelentős gyarapodás volt.

A szállodák átlagosan 51 százalékos szobakihasználtsággal működtek a megfigyelt időszakban, amely csekély mértékben haladta meg a 2006 azonos időszaki foglaltságot (50 százalék).
A kereskedelmi szálláshelyek összesen 186 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a fenti időszakban, ez folyó áron 4 százalékos növekedés. A szállásdíjbevétel (108 milliárd forint) több mint 4 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások január-szeptemberre számított árindexe 9 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szálláshely-szolgáltatás területén 6 százalékos áremelkedést mértek.

Január-szeptemberben 20,6 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a különböző szolgáltatók-nál, ebből 13,8 milliárd forint értékben a kereskedelmi szálláshelyek, 1,9 milliárd forint értékben a magánszálláshelyek fogadtak el üdülési csekket.

HOZZÁSZÓLÁSOK