Kevesebb jut jövőre a tárcáknak

A 230 milliárd forintot is megközelíti a minisztériumok költségvetési támogatásainak tervezett csökkentése. A legnagyobb érvágásra a Szociális és Munkaügyi Minisztérium számíthat - értesült a Világgazdaság.
NAPI, 2009. augusztus 26. szerda, 08:26

Oktatási és kulturális célokra 30, honvédelemre 45 milliárddal költhet kevesebbet a kormány, a Vidékfejlesztési Minisztérium közel 60 milliárd, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pedig 80 milliárd forinttal számíthat kevesebbre a jövő év költségvetéséből a 2009-es összegekhez képest a Világgazdaság (VG) birtokába került pénzügyminisztériumi tervezet szerint. Az elvonások teljes összege megközelíti a 230 milliárdot - írja a napilap, mely szerint a tervezett elvonások miatt több tárca esetén is aggályos a 2010-es finanszírozás kérdése és a megtakarítási terv a kormányon belül is éles ellentéteket szül. Oszkó Péter pénzügyminiszter még látna lehetőséget a további csökkentésekre, Katona Tamás államtitkár már az eddigi számokat is sokallja.

A jövő évi büdzsé tárgyalására az eredetileg tervezettnél később, szeptember 11-én kerül majd sor a Parlamentben. A VG kormányzati forrásokra hivatkozva azt is írja, hogy augusztus 29-én az MSZP frakció vezetése, 31-én a képviselőcsoport, szeptember 1-én pedig a kormány tárgyalja majd a költségvetést. A lap szerint elképzelhető, hogy a források csak 2010 tavaszáig-nyaráig tartanak ki, vagyis ez esetben az új kormánynak pótköltségvetést kell benyújtania.

HOZZÁSZÓLÁSOK