Kevesebb külföldi jött - igényesebb lett a magyar turista

Az év első 10 hónapjában az egy évvel korábbinál kevesebb külföldit fogadtak a hazai kereskedelmi szálláshelyek, miközben a belföldi kereslet eltolódott a magasabb minőséget képviselő szállodák irányába.
NAPI Online, 2006. december 11. hétfő, 09:06
Fotó:

2006. január-októberben a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma 3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva - jelentette a KSH. A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 5,5 százalékkal nőtt.

Január-októberben a kereskedelmi szálláshelyekre 2,9 millió külföldi vendég érkezett, akik 8,9 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 6, a vendégéjszakák száma 9 százalékkal csökkent a szálláshelyeken 2005 azonos időszakához képest. A visszaesés - január kivételével - az időszak minden hónapjára jellemző volt, különböző mértékben. Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek 11 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint 2005. január-októberben. Az ország számára a legjelentősebb küldő országok közül a Németországból, Hollandiából, Olaszországból és Nagy-Britanniából érkező állampolgárok vendégéjszakáinak száma 11-17 százalékkal csökkent, az Ausztriából érkezők vendégéjszakáinál a mérséklődés 2 százalék volt. Az Amerikai Egyesült Államok állampolgárai 7, az Ukrajnából és az Oroszországból érkező vendégek 11, illetve 35 százalékkal több éjszakát töltöttek a szálláshelyeken a megelőző év azonos időszakához képest. A szállodákban, a panziókban, a turistaszállókban és a kempingekben 7-16 százalékkal mérséklődött a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma. Az üdülőházak és az ifjúsági szállók jelentős mértékű (7, illetve 16 százalékos) növekedésről számoltak be.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 3,2 millió belföldi vendéget és 8,1 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek és a vendégéjszakák száma 3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki adatokat. A szállodák belföldi forgalma jelentős mértékben emelkedett (9 százalékos volt a vendégek, 10 százalékos a vendégéjszakák számának növekedése), ami az öt-, a négy- és a háromcsillagos egységekben jelentkező bővülésnek volt köszönhető. A panziókban, a turista- és ifjúsági szállókban, az üdülőházakban 4-13 százalékkal mérséklődött a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma. A kempingekben 5 százalékkal több belföldi vendég 8 százalékkal több éjszakát töltött el az előző év azonos időszakához képest. A belföldi kereslet eltolódott a magasabb minőséget képviselő szállodák irányába.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 197,6 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a fenti időszakban, ez folyó áron 5,5 százalékos növekedésnek felel meg. Az összes árbevétel több mint fele (58 százaléka) szállásdíjakból származott. 2006. október 31-én 2057 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 717 szálloda, 907 panzió és 433 egyéb szálláshely (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) üzemelt az országban. A működő szállodák száma 4-gyel, a panziók száma 47-tel csökkent az előző év októberéhez képest.
2006. január-októberben a kereskedelmi és magánszálláshelyeken több mint 11 milliárd forint értékben fizettek üdülési csekkel a vendégek. Októberben a regisztrált kereskedelmi szálláshelyek 59 százaléka - ezen belül a szállodák 76 százaléka - fogadta el az üdülési csekket.

A szállodák átlagosan 50 százalékos szobakihasználtsággal működtek az első 10 hónapban, a január-novemberi időszak pedig 61 százalékot hozott - utóbbi 1 százalékponttal kisebb az egy évvel korábbinál. A 11 havi adatokat tekintve a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 17 százalékkal nőtt, amelyben szerepe volt a forint-euró árfolyam exportra nézve kedvező alakulásának.

Január-novemberben a budapesti szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (66-71 százalékos), az ország keleti részén található négy- és ötcsillagos szállodáké a legalacsonyabb (46 százalékos).

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 17 400 forint, nettó átlagára 14 900 forint volt a vizsgált időszakban. A bruttó átlagár folyó áron 2200 forinttal, a nettó átlagár 1700 forinttal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (bruttó 37 400 forint, nettó 32 100 forint) volt. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 12 500-18 100 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 8500-10 100 forintos bruttó átlagárat érvényesítettek.

HOZZÁSZÓLÁSOK