Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly december 31-én a teljes lakáshitel-állomány a bruttó hazai termék (GDP) több mint 12 százalékának felelt meg - állapítja meg a KSH. A lakáshitel-állomány 2010-ig tapasztalható növekedése után 2011-ben csökkent, majd 2012-ben jelentősen visszaesett. A támogatott forinthitelek felvételének szigorítása és a devizahitelezés felfüggesztése után tovább csökkent az engedélyezett és folyósított hitelek száma. A devizaalapú kölcsönök kedvezményes végtörlesztése hatására a teljes lakáshitel-állomány is tovább zsugorodott, miközben összetétele átrendeződött: számottevően csökkent a devizahitel-állomány, a forintban nyújtott lakáshiteleké pedig kissé nőtt, miután a forinthitel-állomány 2 százalékkal emelkedett - állapítja meg a kiadvány.

A lakáshitel-állomány 63 százaléka bankoknál, 30 százaléka jelzáloghitel-intézeteknél, mintegy 3 százaléka takarék- és a hitelszövetkezeteknél, 3 százaléka lakás-takarékpénztáraknál volt. Tavaly az év végén kihelyezett hitelek 81 százaléka volt problémamentes, 10 százalékuk kapott külön figyelendő minősítést. Az átlag alatti, kétes vagy rossz minősítésű hitelek aránya 9 százalék.

A KSH megállapítja: tavaly a devizaalapú hitelezés gyakorlatilag leállt, az engedélyezett hitelek összegének egytized százalékát sem érte el. 2012-ben közel 69 ezer lakáshitelt folyósítottak, 236 milliárd forint értékben, a hitelek számában az előző évhez képest 2, összegében 10 százalékos csökkenés következett be.

2012 második félévében több mint 19 ezer lakáshitelt engedélyeztek, összesen 62 milliárd forint értékben. Az engedélyezett hitelek számában az első félévhez képest 45, összegét tekintve 58 százalékos csökkenés következett be.

Az ügyfelekhez átlagosan kihelyezett hitelek értéke a 2011-es 3,8 millió forintról 3,6 millióra mérséklődött.

A hitelek célja szerint vizsgálva 2012-ben kiemelkedik a hitelkiváltás, ami 72 milliárd forintra növekedett annak hatására, hogy a végtörlesztők egy része devizahitelét forintalapú hitellel váltotta ki. Ezek az ügyletek főként 2012 első félévében zajlottak le. Az építéshez és új lakás vásárláshoz nyújtott hitelek számaránya 2011-hez képest nem változott. Az előző évben a használt lakások vásárlása dominált.

A tavaly folyósított lakáscélú hitelek átlagos futamideje 14 év volt, az egyes hitelcélok közül a lakásépítés és az új lakás vásárlás esetén 16 év körül alakult, 2011-hez képest az átlagos futamidő kismértékben csökkent, a használt lakás vásárlása esetén nem változott.