Kevesebb lehet a nyugdíj az államosítással

A szövetség több tárgyalást is folytatott a nyugdíjkérdésben érdekelt állami tisztségviselőkkel, sőt reformjavaslatokat is kidolgoztak, ám a nyugdíjpénztári reformokkal kapcsolatos minden további lépés az EU reakciójától függ.
B. Varga Judit, 2010. szeptember 23. csütörtök, 08:35
Fotó:

A csütörtöki Napi Gazdaság cikke

A nyugdíjpénztári reformok kérdése még függőben van, lényegében az EU reakciójától függ minden további lépés - mondta lapunknak Nagy Csaba, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. A szövetség több tárgyalást is folytatott a nyugdíjkérdésben érdekelt állami tisztségviselőkkel, sőt reformjavaslatokat is kidolgoztak.

Nagy szerint a szektor is tisztában van azzal, hogy az állam most szűk mezsgyén mozog, ezzel együtt a reformok elengedhetetlenek egy hosszú távon működőképes nyugdíjrendszer fenntartásához. Véleménye szerint az aktuális hiány- és adósságmutatókra fokuszáló piac jelenleg - az összehasonlíthatóság hiánya miatt - téves következtetést vonhatna le az egyes országok közpénzügyeinek hosszú távú fenntarthatóságával és egy adott ország relatív helyzetével kapcsolatban.
 
Ez különösen a jelenlegi piaci környezetben jelent hátrányt Magyarország számára is. Borza Gábor, az ING Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke úgy látja: egy helytelen statisztikai számbavételi szabály miatt a reformot bevezető országok - bár jelentősen csökkentették az úgynevezett implicit államadósságot - hátrányt szenvednek, hiszen a maastrichti kritériumok ellenőrzésekor a normál adósság/hiány definíciója egyszerűen nem vesz erről a hatásról tudomást. Lehetne úgy eljárni, hogy a magánnyugdíjrendszerben meglévő eszközöket, befizetéseket is figyelembe veszik és lehetne úgy is, hogy több hiánycélt definiálnak. Ellenkező esetben a reformot bevezető országok a reform visszafordításában, a többi ország pedig a reform halogatásában lesz érdekelt.

Erre a problémára azonban nagyon rossz válasz lenne az államosítás - állítja minden pénztári vezető. A tőkésített rendszer előnye a felosztó-kirovóval szemben, hogy lehetővé teszi: a jövőbeni nyugdíjak ne csak a magyar gazdaság/állam teljesítőképességétől függjenek - mondta Borza. Jelenleg háromnegyed részben "vagyunk bezárva az országba" és csak negyedrészt függünk a világ többi részétől. A helyes tendencia az utóbbi arány növelése, megtalálva a vegyes rendszer egyensúlyát.

A magánág államosítása lehet, hogy most jelentős mértékben javítaná a büdzsé egyensúlyát, viszont a kockázatmegosztás alapelvét feladná, ami hosszú távon biztos, hogy kedvezőtlen hatást gyakorolna az állampolgárok nyugdíjára is - állapította meg Lehoczky László, az MKB pénztárak vezetője. A felhalmozott csaknem háromezer-milliárd forint 1-2 évre könnyebbséget jelentene, de 10-20 év múlva a költségvetésnek igencsak hiányozna az a könnyítés, amelyet akkor jelentene a nyugdíjak 25 százalékától való mentesülés (ezt fizetnék a magánnyugdíjpénztárak).

Paczolai Szabolcs, a Dimenzió Magánnyugdíjpénztár ügyvezetője szerint egyre több ország gondolkodik a kötelező tőkefedezeti rendszerek bevezetésében. Magyarország ezen a területen az élen járt, a "visszarendeződés" híre biztosan negatív hatású lenne.

A VIT Nyugdíjpénztár ügyvezetője, Pellei József ennél keményebben fogalmaz: az államosítás nem oldana meg semmit, hiszen az azonnali hiánycsökkenés mellett is a piac olyan mértékben "torolná meg" a lépést, hogy ennek ára nagyobb lenne, mint az azonnali jótékony hatás.

Az Aegonnál is a bizalomvesztés lehetőségét emelték ki, hozzátéve: az ügyfelek számláira vonatkozó tulajdonelvonás alkotmányjogi aggályokat is felvet. A tőkefedezeti rendszer (az az elv, hogy önmagunk számára takarékoskodunk és ezáltal sokkal kiszámíthatóbbá válik a nyugdíjunk) jelentősen sérülne és ismét egy, csak a jövőbeni ígéretekre épülő rendszer részeivé válnánk.

A cikk témájával bővebben foglalkozik a Napi Gazdaság október 19-ei öngondoskodás konferenciája.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.23 22:31

Szerintem egy nyugdíjalapnak csak állampapírt volna szabad vennie.
A tözsde ugyebár úgy müködik, hogyha eső trend van ( ami már 2008 januárjától az volt nem pedig szeptemberétől ) akkor egy 8 általánost végzett kétkezi befektető eladja a cuccot.( tözsdetanfolyamon oktatják a stopp loss funkció használatát - pl a csúcs ár lejön 3%.-ot akkor eladsz - nevezzük alapismeretnek a tözsdézésben )

Egy nyugdijjalap meg csak vesz, vesz,vesz mint a bolond mert muszáj valamibe beletennie a pénzt. ( ha mondjuk az alapok kilökték volna a ménkü sok OTP részvényüket a válság közepén akkor 12 ft lett volna az otp alja nem 1200 ), szóval nagy tohonya dinoszauruszok akik mellesleg tök profi brókereket alkalmaznak, úgy hogy "gúzsba kötve" kell dolgozniuk és egy csomó olyan dolgot csinálniuk amit ők a saját pénzükkel sohasem tennének....persze néha eladnak, de azért egy nagy kínszenvedés lehet nekik ez a Bét a minimális forgalmával)

szóval ha vehetnél a a nyugdijpénztári befizetéseiden egy rúd aranyat és azt úgy húsz év múlva elővehetnéd akkor nem 50000 lenne a "nyugdijjad" ....

Szóval úgy gáz az egész ahogy van.....az állami még rosszabbul hangzik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.23 22:07

Most végülis mit vársz egy 8 általánost végzett, diszleksziás, asperger szindrómástól aki egész nap egy nagy monitort néz viszont háttal van neki a klaviatúra, azaz nem látja amit ír és ráadásul lusta is kijavítani, egyébiránt 1 évig jártam szépírásra , mindezt teljesen hasztalan és még egy verset sem tudtam soha életemben megtanulni, szóval tessék ezt a helyesírást is amim van nagy eredménynek tekinteni !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2010.09.23 21:45

És mit csinál a nyugdíjpénztár a befizetett nyugdíjalappal? Nekem 2008. májusba 4 millió Ft volt, szépen gyarapodott, amíg be nem nyomtak bennünket a "befektetői formába"!
2008. májustól októberig 10 % -át eltőzsdézték, el-befektették, és amikor reklamáltam, az volt a válasz, hogy : "A nyudíjapalok hosszú távon jövedelmezők! " Vagyis a befektetői formátumban nem csiáltak olyan portfóliót, ami az 1-2..5 éven belül nyudíjba menők vagyonát is,megőrizze.
Most figyelj! A válság idején banknál csak azok az alapok érétke csökkent, amiben a nyugdíjakat gyűjtötték! A többi alap szépen gyarapodott, de ahhoz nekünk semmi közünk. HÁT EZÉRT FÉLTIK A BANKOK A NYUDÍJALAP ÁLLAMOSÍTÁSÁT! DE FIGYELJ! AMÍG AZZ ÁLLAM KEZELÉSÉBEN VOT A NYUDÍJALAP, ADDIG KISZÁMÍTHATÓAN GYARAPODOTT A PÉNZÜNK!
Magyarul: ha a nyudíjalapokat államosítják, azzal kiválthatnak egy csomó külső hitelt, és az évek folyamásn az állam ugyanúgy visszafizeti, mintha hitel volna. A fellendült gazdaság majd kitermeli a visszafizatéshez a forrást, mint ahogyan a hitel törlesztés forrását is azzal tervezik megteremteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2010.09.23 13:44

nyugdijjba = nyugdíjba
nyugdijjasok = nyugdíjasok

mindkettő 2x fordul elő hibásan... Ez már szándékos huhogás, barátocskám!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.23 11:48

Sos tanuljál meg befektetni, pénzt félretenni meg nem eladósodni, már most katasztrófa a nyugdíj, mi lesz késöbb , amikor csak nyugdijjasok lesznek . Most nincsenek gyerekek azaz 20 év múlva nem lesz aktív dolgozó korosztály aki eltartson (fizeti a gyógyszeredet, kajádat rezsidet ) gondolom sejted, hogy a jelenlegi befizetéseid javát nem aranyrudakba teszik amit majd ünnepélyes keretek között átadnak ha nyugdijjba vonulsz, hanem az állam kifizeti a mostani nyugdijjasoknak a költségvetésen keresztül . Szóval kezdjél el végre a pénzügyi intelligenciáddal is törödni és keressél valami pluszt is...( nem a unit linkedre gondoltam ..)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html