Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cikkben Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke közöli: a húsvéti megrendelések időszaka lezárult, az árak 18,5 százalékkal magasabbak a tavalyinál.

A tavalyi évhez képest 25 százalékkal csökkent a bárányok és ugyanilyen arányban a birkák állománya, s 10 százalékkal kevesebb anyajuh van. Az elnök a csökkenés egyik okaként a kedvezőtlen időjárást nevezte meg. Magyarázatként hozzáfűzte: a legelők víz alá kerültek, így sem a legeltetés, sem a takarmányozás nem volt egyszerű, mert magasra emelkedett a tápok ára.

A takarmányozás költsége az utóbbi években 70-80 százalékkal nőtt - tette hozzá Bátor Árpád. A piac viszont jobb, mivel a bárányok kilónkénti ára fél euróval drágább a múlt évi 2,7 eurónál.

Magyarországról a bárányok döntő hányadát Olaszországba szállítják, kisebb részét Ausztriába.

A belföldi bárányhús fogyasztás elenyésző, fejenként mindössze 20-25 dekagramm évente - jegyezte meg a szakmai portálon az elnök. Hozzátette: ez az éves húsfogyasztás alig fél százaléka.

Rendszerint húsvétkor nő meg iránta a kereslet, de ilyenkor is inkább az éttermekben kínálják.

A Juh Terméktanács elnöke szerint konkurenciának számítanak az Új-Zélandról érkező birkák, amik már másfél éves állatok, de a helyiek még báránynak nevezik őket és olcsóbbak, mint a magyar egyedek.