Több mint 250 ezer liter külföldről behozott étolajat és több mint 70 ezer kilogramm kristálycukrot vont ki a forgalomból a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság (ÉbÁI). Az ok, hogy a két székesfehérvári raktárépületben fellelt árukkal kapcsolatban a három helyi vállalkozás elmulasztotta bejelenteni, hogy élelmiszerkereskedelmi tevékenységet folytatnak, ráadásul az áruk nyomon követhetőségére utaló dokumentumokat sem találtak a szakemberek.

Emellett a vállalkozások a 3/2010. (VII. 5.) VM rendeletben előírt kötelezettségüknek sem tettek eleget, miszerint minden, első magyarországi tárolási helyet üzemeltető élelmiszer-vállalkozónak be kell jelenteni tevékenységét. A bejelentést a létesítmény helye szerint illetékes megyei kormányhivatal ÉbÁI kerületi hivatalánál kell megtenni a hatósági ellenőrzések biztosítása érdekében.

A hiányosságok miatt a hatóság azonnali hatállyal elrendelte a raktárépületekben talált élelmiszer-tételek forgalomból való kivonását, a forgalomba hozatalt megtiltotta és a raktárakat zárolta. A várhatóan több milliós nagyságrendű bírság kiszabása az eljáró hatóságnál folyamatban van.