BUX
39006

Kevesebb tojás van idén

Növelni kell a magyarországi tojástermelést, hogy a nagyüzemi tojás-önellátottsági szint a mostani mintegy 50 százalékról 75 százalékra emelkedjen - idézi az MTI a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség, MTTSz) alelnökét, Kele Attilát.

Szabó Dániel, 2017. október 13. péntek, 12:39

A tojás világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón Kele arról beszélt, hogy 2013 óta folyamatosan emelkedik a nagyüzemi tojástermelés, a múlt évben elérte az 1,2 milliárd darabot. Vagyis nagyjából 200 millióval nőtt ez a szám: az előző évben ez a mennyiség még nem haladta meg az 1 milliárdot.

Az idei év első nyolc hónapjában a termelés az előző évihez képest valamivel alacsonyabb volt a madárinfluenza, valamint a fipronil botrány miatt - tette hozzá.

Magyarországon egy ember évente átlagosan 223 tojást fogyaszt, a mennyiség növekvő tendenciát mutat az elmúlt években - mondta. Hozzátette, hogy egy felmérés szerint a magyar vásárlók azonos fogyasztói ár mellett az üzletekben előnyben részesítik a magyar baromfitermékeket, köztük a tojást is.