Kevesebb vizitdíjat fizetünk jövőre

Immár forintban is kifejezhetők a másfél éve megkezdett egészségügyi reform hatásai. Miközben az egészségügyi és nyugdíjkassza együttesen mintegy 100 milliárd forinttal többet kap jövőre, a vizitdíjból és a gyógyszerforgalmazásból származó bevételek csökkenésével számolnak.
Szigeti Ildikó, 2007. október 1. hétfő, 08:08
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

A tervezettnél magasabb járulékbevételeknek köszönhetően az egészségügyi és nyugdíjkassza összesen csaknem százmilliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat jövőre. Az E-Alap büdzséjében mintegy 2 milliárd forintos szufficitet terveznek, szemben az ez évre kalkulált 27,5 milliárd forint nagyságú deficittel - derül ki a jövő évi költségvetés múlt pénteken nyilvánosságra hozott tervezetéből.

A "kincstári optimizmus" alapjának legfőbb összetevői az ideinél némileg szűkebbre tervezett, 349 milliárd forintot kitevő gyógyszerkiadások és az egészségügyi ellátásra költhető összegek minimális, 0,8 százalékkal növelt költségei. A gyógyszergyártóktól kevesebb befizetést várnak, mint az idén - vélhetően azért, mert látszik, hogy a 2007-es elvárás felültervezett volt.
Érdekes tény, hogy míg 2007-ben 23,3 milliárd forint bevételt vártak a február közepén bevezetett vizit-, illetve kórházi napidíjakból, addig jövőre (az év egészére nézve) mindössze 17,3 milliárd forint szerepel a büdzsé tervezetében.

A vizitdíj bevezetésének koordinálásáért felelős miniszteri biztos a kalkulált bevételcsökkenésre reagálva lapunknak azt mondta: ezt vélhetően a tapasztalatok és a realitások alapján számították az illetékesek. Ari Lajos úgy tudja, a kormány nem tervezi a vizitdíj mértékének növelését, mint ahogy a mentességi kör bővítése sem szerepel a tervek között, hiszen az intézkedések máris elérték céljukat. Mint mondja, az eddigi összegzések azt mutatják, hogy az orvos-beteg találkozások száma átlagosan 20 százalékkal csökkent, ami - véleménye szerint - nem a lakosság ez irányú spórolását jelzi, hanem azt, hogy az indokolatlan orvoshoz fordulások aránya lett kevesebb.

A vizitdíj bevezetésekor az egészségügyi kabinet kezdetben 40 milliárd forintos éves bevételről beszélt, amit gyorsan 25-30 milliárdra mérsékeltek. Ennek ellenére az augusztus végéig befolyt összeg jócskán elmarad az időarányosan várhatótól.

HOZZÁSZÓLÁSOK