BUX
38643

Kevesebben jelentkeztek az önköltséges felsőoktatásba

Több mint 105 ezer diák adott be jelentkezést a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire, ez nagyjából megegyezik az előző esztendő adatával - közölte Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Inforádió, 2015. április 2. csütörtök, 12:34

Kiemelte: alapképzésekre 68 597-en jelentkeztek a február 15-ei határidőig, ami 1,6 százalékos csökkenést jelent, az osztatlan képzések ugyanakkor nagyon népszerűek, 10 400-an jelentkeztek, ami 6 százalékos bővülés.

Az előző évinél többen preferálták a felsőoktatási szakképzéseket, míg a mesterképzéseknél minimális a csökkenés. Előbbinél 8,3 százalékos a növekedés, míg utóbbira 1,6 százalékkal kevesebben jelentkeztek. Állami ösztöndíjas képzésekre 91 595 felvételi kérelmet regisztráltak, ami 0,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly, míg önköltséges képzésekre 14.021-en, az előző évinél 2 százalékkal kevesebben jelentkeztek. A legnépszerűbb képzési terület - hasonlóan a tavalyihoz - a műszaki volt, 16 százalékkal, amelyet a gazdaságtudományi és pedagógusképzés követett 15 és 12 százalékkal - ismertette a helyettes államtitkár, aki kitért arra is: orvos és egészségtudományi képzésre 9 százalék, informatikai képzésekre 8 százalékos volt a jelentkezési arány. A legnépszerűbb szak a gazdálkodás és menedzsment volt, míg második helyre az óvodapedagógus képzés jött fel, harmadik a gépészmérnök szak. Utánuk a mérnökinformatikus és jogász szakok következtek - jelezte. Emelkedett az osztatlan tanárképzésre jelentkezők száma is, míg 2013-ban 2607-en, tavaly 3537-en, idén 3963-an adtak be kérelmet. A pedagógusképzés népszerűbbé válását az államtitkár az életpálya mellett az általános óvodáztatási kötelezettséggel és a kapcsolódó fejlesztésekkel indokolta. Ez azt mutatja, hogy a felsőoktatásba jelentkező fiatalok jelentős része részt vesz a pályaorientációban és ennek megfelelően választ hivatást - mutatott rá. Maruzsa Zoltán elmondta: az összes jelentkezések száma gyakorlatilag megegyezik a tavalyival, 358.115 volt. Kitért arra is, hogy duális képzések műszaki, informatikai, agrár, természettudományi és a gazdaságtudományi területen indulnak. Első alkalommal 20 felsőoktatási intézményben 350 cég közreműködésével, négy képzési területen 832 meghirdetés között lehetett választani. Közlése szerint a tavalyi eljárásban az adott képzésekre beadott jelentkezésekhez képest átlagosan 7 százalékos a növekedés a duális formában is induló képzések esetén. Maruzsa Zoltán elmondta: a kormány által preferált területeken növekedés figyelhető meg, míg 2010-ben informatikára 6 százalék, idén 8 százalék jelentkezett. A műszaki területen 14 százalékról 16 százalékra, pedagógusképzésben 5 százalékról 12 százalékra nőtt a kérelmet benyújtók aránya. Kitért arra, hogy az idei eljárás során is egyeztettek Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával és a Felsőoktatási Kerekasztallal, így csak olyan intézkedéseket hoztak, amelyek minden szereplő egyetértését bírták. Pupek Emese, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta: 100 adminisztratív dolgozó működött közre a mintegy 750 ezer dokumentum hitelesítésénél. Volt olyan jelentkező, aki három perc alatt és volt aki 54 nap alatt töltötte ki jelentkezését, az átlagéletkor 23,6 év. Július 9-ig lehet a hiányzó dokumentumokat benyújtani, a másolatokat feltölteni, a sorrendet módosítani. A ponthatárok meghúzása után július 23-án értesítik a jelentkezőket hová nyertek felvételt - közölte.