A cég felmérése szerint szeptember végén a lakosság 26,7 százaléka rendelkezett megtakarításokkal, ez 3 százalékponttal alacsonyabb az áprilisi szintnél - idézi a jelentést az MTI-Eco. Ez az arány Budapesten és Pest megyében a legmagasabb ( 23,6 százalék), a legalacsonyabb, 9,6 százalék pedig a dél-dunántúli régióban.

A megtakarítási célokat vizsgálva 1-1 százalékpontos emelkedés figyelhető meg a váratlan kiadásokra és a nyugdíjas évekre való felkészülés, valamint 2 százalékpontos az üdülés esetében. Az előbbi célok szeptemberben 19, illetve 18 százalékos súllyal, az utóbbi 5 százalékos súllyal szerepelnek a megtakarítási célok között. A konkrét cél nélküli megtakarítás említési aránya egyre csökkenő tendenciát mutat, 6 százalékponttal 8 százalékra csökkent a negyedév alatt. A lakásvásárlásra és a lakásfelújításra gyűjtők aránya is csökkent az előző felméréshez képest, 7 százalékról 5 százalékra.


A legkedveltebb megtakarítási forma továbbra is a forintbetét és az életbiztosítás. A felnőtt magyar lakosság 70 százaléka tartja megtakarításait forintbetétben, míg az életbiztosítást 18 százalékuk választotta.