A harmadik negyedévében folytatódott a külföldi látogatóforgalom egy éve tartó bővülése, miközben az érkezők tartózkodási ideje nem változott. A hazánkba látogató külföldiek magyarországi fogyasztása - a látogatások számának élénkülésével ellentétben - csökkent. A magyar lakosság külföldi utazásainak száma - az egynapos utazásoknak köszönhetően - tovább emelkedett, ugyanakkor összességében kevesebbet költött külföldi utazásra. Ezen folyamatok eredményeképpen az utasforgalmi egyenleg 3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakában mérttől - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fél nappal lerövidültek az utazások

Az első három negyedévben 32,3 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, 4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.Az egy napra hazánkba látogatók 82 százaléka elsősorban a szomszédos országokból érkezett, de jelentős a cseh, illetve a lengyel látogatások aránya is. A több napra látogatók aq legnagyobb mértékben Németországból, Romániából és Ausztriából érkeztek.

A külföldiek összesen 77 millió napot töltöttek Magyarországon, ami 2 százalékkal több, mint 2010 első három negyedévében. A több napra érkező külföldiek átlagos tartózkodási ideje 6,6 nap, az utazások hossza 0,5 nappal rövidült. A visszaesés a III. negyedévben, a turisztikai főidényben volt a legjelentősebb (9 százalékos).

A külföldi látogatók 2011 első kilenc hónapjában 910 milliárd forintot költöttek el termékekre és szolgáltatásokra. A több napra érkezők 673 milliárd forintot adtak ki az utazásuk során. A turisztikai motivációval érkezők kiadásainak aránya, 72 százalék - 651 milliárd forint - a látogatók összes kiadásain belül.

A magyarok is többet utaztak

A magyar állampolgárok 12,7 millió alkalommal utaztak külföldre, az összes utazás 40 százaléka a harmadik negyedévben valósult meg. Az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest mind az egy-, mind a többnapos utak száma nőtt.

A magyar lakosság közel 40 millió napot töltött külföldön a vizsgált három negyedévben. A több-napos utak átlagos hossza 7,6 nap volt.

A külföldre látogató magyarok 406 milliárd forintot költöttek el utazásaik során. A kiadások háromnegyede (305 milliárd forint) turisztikai motivációjú, 21 százaléka (85,7 milliárd forint) munkavégzési és vásárlási célú. A kiadások összességében 3 százalékkal csökkentek az első három negyedévben, a több napra külföldre látogatók kiadásai 5 százalékkal csökkentek, a jóval kisebb volument képviselő egynapos kiadások 4 százalékos növekedése mellett.

Az egyenleg 504 milliárd forint

Az utasforgalom egyenlege 2011 első három negyedévében 504 milliárd forint, illetve 1860 millió euró. Az utasforgalmi szolgáltatások importja nagyobb mértékben csökkent, mint az exportja, így az egyenleg egyszázalékkal maradt el az előző év azonos időszakának egyenlegétől. A forint az euróhoz képest a 9 hónap átlagában 1,4 százalékkal volt erősebb 2010 azonos időszakához képest. Az MNB napi középárfolyama január és szeptember között a 262 és 292 forintos tartományban mozgott.