Kevesebbet költünk, de az autó szent

Augusztusban folytatódott a kiskereskedelmi üzletek eladásainak csökkenése, miközben az üzemanyag-forgalom emelkedett - jelentette a KSH.
NAPI Online, 2007. október 25. csütörtök, 09:05
Fotó:

A változatlan áron számított forgalom augusztusban 3,6 százalékkal, az első nyolc hónapban 2,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi eladások volumene 0,1 százalékkal mérséklődött a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007 első nyolc hónapjában 3862 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 50,4 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 20,1 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11,1 százalékát a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították, a többi szakágazat részesedése 18,4 százalék volt. Augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma megközelítette a 543 milliárd forintot.

Tovább csökkent az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma: augusztusban 2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. Az eladások jelentős részét (92 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper-, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma augusztusban 1,9 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 3,0 százalékkal csökkentek. Augusztusban a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,4 százalékkal elmaradt az egy hónappal korábbi szinttől.

Folytatódott a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának visszaesése, az eladások augusztusban 4,9 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakának szintjéhez képest.

Augusztusban az illatszerüzletek eladásai növekedtek, a gyógyszer, gyógyászati termék változatlan áras kiskereskedelemi forgalma pedig nem változott; ugyanakkor szinte minden tevékenységcsoportban csökkent a forgalom. A legnagyobb mértékben az iparcikk jellegű vegyes üzletek értékesítésének volumene csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma augusztusban az előző havihoz képest nem változott a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek, valamint üzemanyagtöltő-állomások együttes forgalma augusztusban 197 milliárd forint volt. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalmának visszaesése augusztusban tovább folytatódott: 4,8 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának szintjétől. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2007. augusztusban 4,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK