Keveset büntetne a médiahatóság

A Médiatanács a médiatörvény egyik erényének tekinti, hogy bírságolás során nagyon komoly mérlegelésre ad lehetőséget, és a fokozatosság elvét is tartalmazza.
Diószegi József, 2011. január 6. csütörtök, 15:31
Fotó:

Az Európai Bizottság az audiovizuális irányelvek átütetését, illetve az általános uniós normák érvényesülését (mint például az áruk szabad áramlását) vizsgálhatja a Médiatörvény kapcsán - mondta a Napi Gazdaság Online érdeklődésére Koltay András, a Médiatanács tagja egy mai sajtóbeszélgetésen Orbán Viktor miniszterelnök kijelentésére reagálva. A kormányfő azt mondta, hogy "ha az Európai Unió szükségesnek ítéli a médiatörvény megváltoztatását, akkor azt elfogadjuk".

Koltay lapunk kérdésére kifejtette, hogy - részben a társszabályozásoknak is köszönhetően - kevés olyan ügyre számítanak, amely szankciókkal zárulna.

Azt viszont a jogszabály egyik erényének tekintik, hogy bírságolás során nagyon komoly mérlegelésre ad lehetőséget, a fokozatosság elvét is tartalmazza a médiatörvény, miközben számos ágazati jogszabályban nem szerepel ilyen lehetőség.

A hatóság egyébként július 1-ig nem szankcionálja az írott sajtótermékeket, számukra ez a felkészülés időszaka lesz.

A médiatörvény külföldi - általában - negatív visszhangja kapcsán pedig azt mondta a tanácstag, hogy azok nem vagy alig tartalmaznak konkrétumokat, ha pedig igen, akkor azok tévesek.

A Médiatanács függetlenségét megkérdőjelező felvetésre pedig Koltay úgy fogalmazott, hogy őket nem a Fidesz, hanem a parlament választotta, mégpedig kétharmados többséggel. Európában egyébként nem egységes a hatóság működtetése, van olyan, ahol a kormány választja a testületet, de olyan is akad, ahol valamely minisztérium a megbízó.

HOZZÁSZÓLÁSOK