Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU strukturális alapokból nyújtott uniós támogatások magyarországi felhasználása kapcsán az Európai Csalás Elleni Hivatal (Office Européen de Lutte Anti-Fraude - OLAF) által indított vizsgálatok lezárásáról összesen három ügyben érkezett a a Nemzetgazdasági Minisztérium által felügyelt Nemzeti Adó- és Vámhivatal OLAF Koordinációs Irodára vizsgálati zárójelentés az OLAF-tól - derül ki Varga mihály nemzetgazdasági miniszter Garai István Levente MSZP-s országgyűlési képviselő kérdésére adott írásos válaszából. (Az iroda összekötő pontként működik az OLAF és a magyarországi szervezetek között a Magyarországot érintő esetekben.) E vizsgálatok közül egyetlen esetben sem tárta fel az OLAF bűncselekmény elkövetésének gyanúját vagy egyszerű szabálytalanságot.

A három ügy:

- A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében egy magyarországi egyetem nyert uniós támogatást a Humán Erőforrás-fejlesztési Operatív Programból. Az OLAF 
támogatás felhasználásának szabályszerűségét vizsgálta a 2007-ben megindított eljárása során.

- A gyanú szerint egyes magyarországi cégek szabálytalanul igazoltak önerőt uniós és hazai pályázatokhoz az egyik érintett önkormányzat (polgármester) segítségével. Az OLAF 2008-ban indított vizsgálata végül a ügyben nem állapított meg szabálytalanságot.

- Egy 2010-ben indított ügyben egy, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozott projekt keretében lefolytatott közbeszerzési eljárással kapcsolatosan diszkriminatív műszaki paraméterek állítólagos alkalmazását vizsgálták.

Emellett a Magyarországon felhasznált uniós agrártámogatásokat érintően az iroda három OLAF-vizsgálat megállapításairól kapott tájékoztatást vizsgálati zárójelentés formájában, ezek közül egy ügyben szabálytalanságokat tártak fel, valamint az egyik zárójelentés büntetőeljárás megindítását vonta maga után:

- Az előcsatlakozási Sapard-támogatást egy magyarországi kedvezményezett, illetve a hozzá köthető gazdasági szereplők szabálytalan módon használták fel. Az OLAF a vizsgálati zárójelentést 2007-ben juttatta el Budapestre, ehhez kapcsolódóan merült fel bűncselekmény elkövetésének gyanúja.

- Az OLAF 2010-ben indított eljárása során több agrártámogatást is igénye vevő gazdasági szereplő beszerzéseit vizsgálta, és megállapította, hogy a kedvezményezett által lebonyolított több beszerzési eljárás is szabálytalan volt: a beszerzési eljárást manipulálták, az valótlan ajánlatokat tartalmazott; olyan cég adott ajánlatot, amelynek nem volt meg a szakmai alkalmassága és lehetősége az ajánlatban szereplő berendezések leszállítására; kapcsolt vállalkozások nyújtottak be ajánlatokat; a cégek ajánlataikat nem egymástól függetlenül adták; az egyik ajánlattevő "versenytársának" albeszállítója lett.

- A 2011-ben indított OLAF-eljárásban agrártámogatásokhoz kapcsolódóan Leader helyi akciócsoport állítólagos szabálytalanságait vizsgálta az OLAF, azonban a vizsgálati zárójelentés nem tartalmazott szabálytalanságra utaló megállapítást.