Kezdő fizetések Magyarországon: van, ahol 350 ezer forintot ígérnek

A tavaly őszinél valamivel kevesebb, körülbelül ötven munkaadó vett részt a Budapesti Corvinus Egyetem KarrierExpóján, viszont a meghirdetett pozíciók száma nem csökkent. A frissen végzettek átlagosan bruttó 200-300 ezer forint közötti kezdő fizetést kapnak.
Ámon Kata, 2011. november 6. vasárnap, 08:29
Fotó: Napi.hu

A tavaly őszinél valamivel kevesebb, körülbelül ötven munkaadó vett részt a Budapesti Corvinus Egyetem Karrier Irodájának idén október 26−27-én tartott KarrierExpóján. Az előző évben több mint hatvan cég vett részt a rendezvényen, viszont a meghirdetett pozíciók száma nem csökkent, 2011-ben is közel ezer konkrét állásajánlat és háromszáz szakmai gyakorlat közül válogathattak a munkát keresők − derül ki a Karrier Iroda felméréséből. A kiállítók fele válaszolt a szervezők kérdéseire. Az eredmények alapján a frissen végzettek átlagosan bruttó 200 és 300 ezer forint közötti kezdő fizetést kapnak, de van olyan cég is, amelyik bruttó 350 ezer forint kezdő bért kínál.

A megjelent cégek elsősorban pénzügyi és számviteli területre kerestek alkalmazottakat, csaknem ötven százalékuk szakmai gyakorlatra toborzott jelölteket. Emellett a legtöbben informatikai, értékesítési-kereskedelmi, műszaki, logisztikai, hr- és adminisztrációs területekre keresnek alkalmazottat. A Karrier Iroda egyik munkatársa korábban lapunknak elmondta, egyre népszerűbbek a vezető-utánpótlási, friss diplomásoknak szánt karrierprogramok, amelyek keretében a vállalatokon belül különböző területeken, esetenként a cégcsoport külföldi társvállalatainál is kipróbálhatják magukat.

Helyszíni tapasztalataink alapján az expón megjelenő cégek célközönségét elsősorban a friss diplomások és a szakmai gyakorlatot keresők jelentik, nagy részük speciális karrierprogramokat is ajánl a jelentkezőknek. Több vállalat képviselője elmondta lapunknak, hogy a gyakornoki és frissdiplomás-programokba való bekerülés után az esetek többségében hosszú távon alkalmazzák a munkavállalókat. A jelöltektől elsősorban szakmai felkészültséget várnak el, emellett kiváló kommunikációs készséget, önálló munkavégzésre és együttműködésre való képességet, valamint  folyamatos fejlődést, rugalmasságot.

Az egyik kiállító cég munkatársának felmérése szerint a látogatók körülbelül 40-50 százaléka keres aktívan munkát, a többiek csak érdeklődők. A kiállítók közül volt olyan, amely tavaly itt találta meg bécsi karrierprogramja egyetlen magyar alkalmazottját, több cég viszont azt nyilatkozta, nehéz az expón megállapítani, kik a komoly, szakmailag is felkészült érdeklődők. Abban viszont egyetértettek, hogy marketingszempontból kiemelten fontos esemény a kiállítás, hiszen sok fiatal a cégprezentációkon hall először a vállalatokról.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2011.11.07 07:40

Igazatok van, de ne várjuk el egy kollaboráns kormány magyarok iránti gyűlöletéből fakadó tetteinek megértetését velük, mert a multik kilóra megvették őket. Tetteik nem abból fakadnak, hogy neked jó kegyen, hanem abból, hogy az egyre nagyobbodó káoszban kicsússzanak a pénzek az ellenőrzés alól.

Ha a fizetések magasabbak lennének, vagy netalán még megélni is lehetne belőle ( legálisan ) akkor az nekik nem lenne jó vagy a hátterüknek, akik lökik a pénzt nekik...

Semmi nem fog változni addig, amíg nem tépik ki a "a magyar politika gyökereit", azaz a hajdani török baksisra épülő rendszerét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.11.07 07:23

Az utóbbi években váltság jön váltság után.(a jó öreg Marx,emlékszel...???)Nos,ez lehetőséget ad a cégeknek arra hogy még jó ideig a béreket a békasegge alatt tartsák.Erre még a "szakértői"kormányunk is rájátszik.Semmi elképzelés,csak a multiknak adott rettenetesen sok támogatás hogy már lassan minden kétkezi dolgozó minimálbérért dolgozik.Lassan ideje lenne a hazai ipar újraszervezésére,létrehozására.Lásd cukoripar,növényolaj.
Lássuk már be,a multi ellenérdekelt abban hogy itt nőjenek a bérek.Az állami bevétel gerincét alkotó személyi jövedelem adót,és áfát már tényleg nem lehet emelni,mert ezzel már a bevételek nem nőnek.Ébresztő Uraim ott a parlamentben!Ideje lenne gondolkodni,és ésszel cselekedni!Nagyon kedvezőtlen folyamatok zajlanak az országban,és ha semmi nem változik,még kedvezőtlenebbek lesznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lenyeglato, 2011.11.07 07:12

Berzevizcynek iskolái vannak,
De mit is mondott?


A politikailag függőségben lévő nemzetek erőteljes kivitele nem fejlett gazdaságukból, hanem kizsákmányolásukból fakad.
Roppant tömege megy a pénznek keresztül Magyarországon, de nem marad itt, hanem az osztrák tartományok felé folyik el, és különösen Bécsben halmozódik fel? Ennél fogva kettős baj sújtja Magyarországot: a látszólagos gazdagság tünete, s a kimerült szegénység nyomasztja, mivel az ország elveszti pénzeit és a hevesebb keringésű átmeneti forgalom hatása azt még jobban szegényítvén, a politikai halál válsága felé siet.
Amennyire gazdagítják a nemzeteket az ipar és kereskedelem, úgy viszont az ipar és a kereskedelem sem virágozhat ott, ahol a nép a legalsóbb és legnagyobb részét, a nemzet alapját a nyomor sanyargatja. Ennek a legnépesebb osztálynak fogyasztása által ingereltetik a belföldi termékek előállítása. Ez ad életet a belföldi iparnak és forgalomnak, ami azután a külkereskedelem bővebb folyásában is érvényesül. Ahol a szűkös állapotok által lenyomva úgyszólván nem létezik a gazdaság, ott a fogyasztás és a forgalom alapjának ingadozása folytán az arra fektetett ipar, kereskedelem és a közjólét is csak tengődik.
A jövedelmi felesleg sem fordítható egészen az adózás céljaira, mert sorsának javítására mindenki törekszik, s öregsége, betegsége és baleset beálltának esetére, továbbá, hogy gyerekeinek valamit hagyhasson, valamely takarítmányt meg akarna takarítani. Másként magán vagy közgyarapodás nem is lehetséges, különösen nem akkor, ha az iparosodásnak ez az egyetlen ingere elvétetik tőle. Az adózó, ezen helyzetének nyomása alatt az állam minden működése bizonytalanná, nehézzé és akadályozottá válik. A köz és magán gyarapodás lehetetlen lesz, az adófizetés pang, hátralékok keletkeznek, lanyhul a szorgalom és felszaporodik a nyomor.
(Berzeviczy Gergely: Magyarország kereskedeleméről és iparáról. Első megjelenés: 1796. 212 év, nem elég megtanulni, vagy elég elfelejteni? Megjelent a Magyar Fórumban is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2011.11.07 01:09

@WASP:
Alapvetően igazad van, erre való az állásbörze, és semmi bajom vele, az ott kínált fizetésekkel sem, ugyan én nem állásbörzével jutottam szakmai gyakhoz, de végigjártam ezt az utat is.
A gond ott van, hogy igenis sajnos ebbe is bele kell keverni a politikát. Ez nem a kiállító cégek hibája, és nem a házigazdáé (ami adott esetben egyetem). Igenis szót kell emelni, hogy az oktatás- és munkaerőpolitika visszásságai ellen, mert előbb utóbb állásbörze sem lesz, tehát érinti ezeket is.
Persze megtévesztő a "politika" szó, mert bármi, amit az állam felügyel, így illetnek, de fontos látni, hogy itt már rég nem bal- és jobboldalról van szó. Nem lehet a forráskivonás és adókivetés közötti döntéseket ideológiára visszavezetni, ebben a káoszban ami a válság, nem lehet. Itt hozzáértésről van szó. El kéne érni megfelelő lépésekkel, hogy itthon maradjon az ország versenyképességét biztosító tudásbázis. És persze hogy éhen se haljon közben. De csak várunk. Mindegy, a többit ki lehet számolni, diákhitelt, fizetéseket, adókat. Nem nagy tudomány.
Azért azt még megjegyezném, hogy van értelme összehasonlítani a nyugati fizetésekkel a hazaiakat. Miért? Mert az vonzza ki a munkavállalókat. Persze sok minden drágább kint, de nem annyival, mint amennyi a fizetés. Kell némi kezdőtőke és szívósság, de nulláról el lehet indulni külföldön, egyes helyeken hetente fizetnek, és a harmadik hetiből már el lehet tenni, és így tovább, egyre többet. Pár év, és egy vagyonnal lehet hazatérni. Ha a szakmádban helyezkedsz el, még egy bárminél értékesebb tételt is szerzel az önéletrajzodba. Jobb multik meg rögtön lakással és autóval várnak, de ahhoz már tényleg pengének kell lenni.
Ezzel szemben itthon? Nos tévedés, hogy a szerencsések elérik a kinti fizetést. Reálértékben sem. Ugyanazon munkáért ugyanolyan méretű cégnél ugyanolyan biztos állásban soha. Van néhány elvetemült kivétel, de azt én a haranggörbe messzi-messzi szélének veszem, és nem is foglalkozok vele.
Persze nem mindegy, hogy egy villamosmérnök erősáramon végez, és ELMŰnél öregkorára elér 300 nettót, és akkor örülhet, de szinte semmi esély a leépítésre, vagy gyengeáramon, és elmegy az Elcoteq-hez 500 nettó kezdőért, de láttuk, hogy csődbe ment, a helyére lépő Flextronics-nak meg van bejáratott mérnökgárdája, vagy erősáram után a Benkő Mérnökirodához az ELMŰ alá alvállalkozóként dolgozni kemény pénzekért, de komoly versenyben, és igenis ki lehet rugatni magad, ha nem vagy a legjobb. Szóval még egy szakmán belül is éles különbségek vannak, amit a felületesek nem értenek és/vagy tartanak irrelevánsnak. De ezek nagyon is világos jelenségek, egyszerű versenypiaci szemlélet van itt is, és ha megnézünk minden példát, csak egyetlen kakukktojás van: az hogy ugyanolyan feltételek mellett dolgozva VÁSÁRLÓÉRTÉKBEN a felét sem éri el adók és rezsi után a magyar fizetés a külföldiének, és ez undorító. Egy szerencsésebb mérnök vagy egy nagyon szerencsés gazdaságis (mert kapott állást) még meghúzza magát és elél, közülük pedig akik megfogták az isten lábát, még nagy lábon is élhetnek és én örülök nekik, de mit szóljanak a kevésbé szerencsések, az orvosok, és akik eleve nem tanulhattak tovább? (A teljesség igénye nélkül.)
Nem nehéz kitalálni mire vezethetők vissza ennek az okai, és ritkán szoktam, de valahol néha soron kívül is szót kell emelni ellene.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

barca, 2011.11.06 22:38

@tamas970: Lenyeg itt van elasva katasztrofalisak az aranyok nalunk a csoro eladosodott emberek akik keresnek, atlagban kb 500 eurot , fizessenek mindent a nyugati araknal dragabban, erdekes ja ws ma mar az adocsalo fogorvos is nyugati aron dolgozik miert is ? Nalunk mindennek de mindennek joval olcsobbnak kene lenni mint barhol a vilagon mert foldonfutok vagyunk ,kiveve a jo magyar politikust aki televan pezzel , talan nekik nem sok a 27% AFA akkor ez csak rajuk vonatkozzon mint a mentelmi jog aminek az egisze alatt gatlastalankodnak 21 eve! Micsoda demokracia ez?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html