Úgy tűnik, a kgfb-kampányon keresztül a lakásbiztosításokért is harcba indultak a biztosítók. A legnagyobb díjkedvezményre ugyanis azok számíthatnak, akik új kötelezőbiztosításuk mellett lakásukra is most kötnek szerződést, vagy megújítják a meglévőt - adta hírül a ma közzétett díjak és feltételek első gyors összegzését a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft.  A cég szakértőinek értelmezése szerint a biztosítóknak nemcsak a lakáskötvények számának a növelése, hanem a régi szerződések megújítása, vagyis a tartalom minőségének a javítása is célja - magyarázza Németh Péter. A cég értékesítési és kommunikációs igazgatója szerint a biztosítók határozott törekvése, hogy a kgfb-ről az embereknek a lakásbiztosításuk is azonnal jusson eszükbe. Ez mindenképpen az ügyfelek érdekét szolgálja. Eközben egészen egyértelmű, hogy ezzel megkezdődött a lakásbiztosítási árverseny is - szögezi le az alkusz.

Az új kgfb-tarifatáblázat és a feltételek gyors elemzéséből az is kiderül, hogy a kampányban idén a fővárosiak a vidékieknél jobban járnak, utóbbiak díját ugyanis ezúttal nagyobb százalékban drágítják, míg a budapestieket kisebb áremeléssel fogják sújtani. Érzékeltetésül: vidéken 2-4 ezer forinttal is drágulhat az éves díj, a fővárosban legfeljebb 2 ezerrel lehet több a fizetnivaló. Igaz - magyarázza Németh -, a korábbi években elsősorban a vidéken élőket kényeztették kedvezőbb tarifával a biztosítók, így most inkább kiegyenlítik a régiók közötti különbséget.

A dízel üzemű autókat is "elővették" a biztosítók, ám az idei kampány nem ezeknek a típusoknak kedvez sőt, a benzinesekhez képest akár 10 százalékkal is drágább lehet a biztosításuk. Van olyan cég, amelyik a benzinesek díját jelentősebben csökkenti, miközben a dízelesekét csak minimálisan drágítja.

Egy idei, tavasszal hozott új rendelet értelmében a balesetet okozó ügyfeleket nem lehet extra díjemeléssel sújtani, ezért a biztosítók az átlagosnál több "költséges" ügyfelüktől is megválhatnak - hívja fel a figyelmet Németh.

A sokáig kedvezményezett kis-flottások és több autót üzemeltető magánszemélyek, valamint a nagy tehergépjárművek egyéni tulajdonosai is az idei kampány vesztesei lehetnek, mert jelentősen drágul a díjuk.

A CLB szakértői szerint pillanatnyilag úgy tűnik, az alapdíjakat összességében minimálisan ugyan, de megemelik a szolgáltatók, bár a különféle kedvezmények még módosíthatják a tendenciát. Ezért érdemes mindenkinek körültekintően, a kalkulációk elvégzése után dönteni és a lakásbiztosításokról sem megfeledkezni - figyelmeztet Németh.

Idén először nem napilapokban, hanem a Magyar Nemzeti Bank - mint pénzügyi felügyelet -, illetve a biztosítók saját, valamint a Mabisz honlapján jelentek meg a tarifák. Eddig 15 biztosító közölte az új tarifáját, amely azoknak szól, akiknek az év utolsó napja a kgfb forduló napja. Amelyik biztosító szombaton nem tesz közzé új tarifát, annak a régi él tovább, változatlanul.

A kötelező biztosítás fordulónapja annak esik az év végére, aki 2010 előtt vásárolta a járművét, az azt követően vásárlók kgfb-biztosításának a vétel napja a fordulónap, vagyis az akkor érvényes tarifák szerint választhatnak biztosítót.

Mabisz: később várható megalapozott számítás

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szóvivője szerint amikor az alkuszok a jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak emelkedését valószínűsítik, akkor csak a teljes ügyfélkör egy szegmensére fókuszálnak, jellemzően azokra, akik interneten keresztül váltanak biztosítót. Gilyén Ágnes az MTI-nek szombaton azt mondta, megalapozott számítás csak később, a teljes piac elemzése után várható. Közlése szerint a Mabisz szakértői is végeztek próbaszámításokat, azok eredménye viszont az lett, hogy a díjak lényegesen nem változtak az egy évvel ezelőttihez képest, illetve, ha számításba veszik a bonusbesorolás emelkedését, akkor inkább még csökkentek is a díjak. Ezekre a számításokra is igaz azonban, ami az alkuszokéra: nem átfogóak - fűzte hozzá. A gyakori díjkedvezmények közül Gilyén Ágnes kiemelte azokat, amelyeket akkor adnak a kgfb-re a biztosítók, ha az ügyfélnek más biztosítása is van náluk, illetve, ha a kgfb mellé most kötnek mást is. Ilyen lehet a casco, a lakás- vagy a balesetbiztosítás. Ugyancsak sok biztosító ad kedvezményt az e-mailben való kapcsolattartásra, illetve akkor, ha az ügyfél a teljes éves díjat egy összegben fizeti be - mondta a Mabisz szóvivője.