Rövidebb lett a bankok feketelistája

Egyre kevesebb a bedőlt hitel a KHR friss adatai szerint. A lakossági hitelszerződések száma ugyan csökkent a járvány kitörése óta, a vállalatoknál viszont megállt a visszaesés.
Herman Bernadett, 2020. július 15. szerda, 06:40
Fotó: Pixabay

Megjelentek a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) friss adatai BISZ Zrt.-nél. A koronavírus-járvány kitörése után a lakossági hitelpiac lelassult, március óta minden hónapban csökkent a fennálló hitelszerződések száma. Március végétől június végéig csaknem 100 ezer hitelszerződés került ki a rendszerből, a fennálló tartozások száma 7,287 millióra csökkent.

A mulasztások száma is folyamatosan csökken. A fennálló mulasztások (régebben aktív BAR-listás) esetek száma 1,113 millió volt június végén, egy évvel ezelőtt még körülbelül 200 ezerrel több esetet tartottak nyilván. A megszűnt mulasztások száma 204 ezer volt, kicsivel több, mint májusban, de összességében véve ezek száma is mérséklődik, vagyis egyre kevesebben vannak ott a banki feketelistán.

A KHR-ben több mint 5 millió lakossági banki ügyfél hiteladatai vannak bent, a rendszerben ugyanis nem csak a rossz, hanem a jó adósok hitelei is szerepelnek. A bankok számára ugyanis az is fontos információ a hitelbírálat során, ha egy ügyfélnek korábban voltak már hitelei, és azokat rendben visszafizette.

A vállalati hitelszerződések számának csökkenése júniusra megállt, 369 ezer fennálló szerződés volt a rendszerben. Abban, hogy a hitelszerződések száma nem csökkent tovább, szerepet játszhattak a Magyar Nemzeti Bank és más állami intézmények hitelprogramjai is. A KHR-ben összesen 140 ezer cég élő hitelszerződéseit tartják nyilván, ami azt jelenti, hogy egy átlagos, hitelképes cégnek 2-3 hitelszerződése van.

Az élő mulasztások száma 23 ezerre csökkent az első félév végére, egy éve még több mint másfélszer ennyi aktív feketelistás céges hitelszerződés volt a bankoknál. A még nyilvántartott, de már megszűnt mulasztások száma 164 ezer volt júniusban ez hasonlóan alakult az elmúlt év többi hónapjában is, hosszabb távon nézve viszont egyértelműen javulás látható a passzív negatív adóslistás szerződések számában is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BattMan, 2020.07.15 11:25

Tetőzés után mindig csökkenés van - több millióan vannak a fekete listán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html