Ki a hibás? - Meglepő tény a devizahitelesekkel kapcsolatban

Számos bírálat éri a bankokat azzal kapcsolatban, hogy magukra hagyták, csak és kizárólag az adósokra hárították a devizahitelek árfolyamváltozásából származó költségeket, pedig az adatokból az látszik, hogy az ügyfelek sem voltak partnerek sok esetben.
Nagy László Nándor, 2013. július 25. csütörtök, 18:35
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Számos bírálat éri a bankokat azzal kapcsolatban, hogy magukra hagyták, csak és kizárólag az adósokra hárították a devizahitelek árfolyamváltozásából származó költségeket. A pénzintézetek többségénél ez természetesen igaz, ám a devizahitelek felfutásának idején néhány bank igenis megpróbálkozott azzal, hogy legalább részleges védelmet kínáljon a felelősségteljesen gondolkodó ügyfeleknek. Az adatokból jól látszik, hogy ebben az ügyfelek nem voltak partnerek − a szolgáltatáshoz mérten csekély összegű többletdíjat már nem akarták megfizetni a szolgáltatásért, holott még azzal együtt is lényegesen jobb kondíciókkal kaphattak kölcsönt, mint amennyit az adott időszakban a forinthiteles ajánlatok jelentettek.

Elsőként a később a CIB Bankba olvadt Inter-Európa Bank jelent meg azzal a konstrukcióval, ahol az ügyfelek először ingyen, majd a későbbiekben a standard 2,40 százalékos éves kezelési költségnél 9 bázisponttal magasabb, 2,49 százalékos kamatszinten kaphattak garanciát arra, hogy a szerződés megkötését követő két éven belül a bank állja az esedékes hitelrészt 260−270 forintos euró és 175−185 forint közötti svájcifrank-árfolyam között − azaz az árfolyam-emelkedésből 10 forintot nyel le a bank (akkoriban ilyen szintek és ekkora volatilitás meglehetősen ritka volt). Az "ingyenes" megoldást hárommilliárd forintnyi kihelyezéshez adta el a bank a korábbi hírek szerint.

Volt árfolyamgarantált terméke az OTP Banknak is. A pénzintézet 2006 februárjától 2008. november 10-éig nyújtott árfolyamgarancia-szolgáltatást az ügyfelek számára. Itt a bank a védelemért a devizaalapú lakáshiteleknél évi 0,4 (szabad felhasználásúaknál 0,8) százalékos "hitelkeret-beállítási jutalék" emeléssel élt, így az ügyfeleknek a lakáshitel esetében évi 2,3, szabad felhasználású kölcsönnél évi 2,6 százalékos költséggel le lehetett tudniuk az árfolyam-emelkedés jelentős részét. Az OTP ugyanis egy bizonyos szint felett a teljes oda eső törlesztési terhet magára vállalta − igaz ugyanakkor, hogy a beszállási szintet folyamatosan emelte. A konstrukció meghirdetésekor 166 forintos svájcifrank-beszállási szint előbb 173-ra, majd 178 forintra emelkedett. Kérdésünkre a banknál elmondták, hogy aktív értékesítésük ellenére a deviza-ingatlanhitelek esetében csak az érintett ügyfelek 16,1 százaléka igényelte ezt a védelmet.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.07.26 13:03

@warrenwolf: A 25 éves futamidő alatt nem olyan nehéz a hitel 300%-át beszedni... Tudja: kamatos kamat! Ennek már csak ilyen tulajdonsága van.

viszont amikor 4-5%-os devizahitel-kamatok mellett 9-15%-os forintkamatok voltak, a forinthitel elérhetetlen volt kvázi az átlagmagyarnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.07.26 12:44

@Blama:

"Ez az összeg - amelynek felhasználásról nincsen információ "

De van. Szvsz ebből fogják majd törleszteni az IMF hitel maradványát.

Előtörlesztésről már beszéltek, azt viszont csak rendelkezésre álló pénzből lehet sajtpapírt, szalvétát nem fogadnak el, nem véletlen az idei első féléves temérdek álompapír,kötvény kibocsátás. ;-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.07.26 12:34

Negyedév alatt 546 millliárddal nőtt az államadósság.

Ez az összeg - amelynek felhasználásról nincsen információ - megoldhatta volna az adósságválságot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.07.26 12:23

@warrenwolf:

"és a bankok nem fejezik be ezt az uszora jellegű lenyúlást."

A problémám ennek gyakorlati megoldásával van. Az, hogy ez nem oldható meg állami forrás bevonása nélkül a jelenlegi helyzetben. Recesszió vagy plusz 0 körüli növekedésnél ez csak úgy oldható meg, ha valakitől elveszünk. És mivel épp elég hátrányt szenvedtem ettől a kormánytól, ne vegyék már el az én tehenemet megint most éppen azért, mert 5-7 évvel ezelőtt egy csomó ember hurokba dugták a fejüket tökmindegy milyen okból. Akinek az így hitelből finanszírozott életvitele valószínűleg meghaladta az enyémet ( ketten élünk kb. 9 milliót érő lakótelepi lakásban, kocsi nincs). Tényleg kiváncsi lennék hogy hányan adósodtak el arányaiban 15 millió felett.

Úgyhogy ez részemről nem a "dögöljön meg a szomszéd tehene" effekt.Én leszarom a szomszéd tehenét, mindig is leszartam, mindenkinek magánügye, kiv. ha a nyavalyái miatt arra készül , hogy állami segítséggel, az én tehenemet fejje ( pláne ha az övé majd kétszer akkora) !!!

"a "dögöljön meg a szomszéd tehene is"

Ez kétoldalú dolog. Egy más nézőpontból költségvetési adóztatáson keresztül úgy néz ki, hogy nem csak a devizahitelesek, hanem azok is szopnak, akik nem vettek fel hitelt, vagy aki olyan hülye volt, hogy forintban adósodott el Magyarországon arról ne is beszéljünk ;-).

A devizások hoztak egy hibás döntést, amit részben másokkal fognak megfizettetni. A sztori ennyire egyszerű.

"egész ország bedőlhet ha ez nem lesz tisztességesen rendezve"

Mi a garancia arra, hoyg ha ezt is részbem az én újabb extra adóztatásommal rendezik, nem dől be az egész szakramentum? Láttad mostanában az akk.hu jobb felső összeget? Akkor meg nem tök mindegy az én szempontomból hogy 2 év múlva megyünk csődbe, vagy 4 ?

" a bankok nem fejezik be ezt az uszora jellegű lenyúlást. "

Mert az aztán marhára rendben van persze, hogy adóztatáson keresztül a többiek is fizessék devizahitelesek uzsorakamatait ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

warrenwolf, 2013.07.26 11:22

@ketrecz:maradjunk annyiban hogy semmi összefüggés sincs és keresd fel az orvosod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html