Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakmai szervezetek döntő többsége egyöntetűen kiállt amellett, hogy a vásárlók érdekeivel összhangban az üzletek, áruházak maradjanak nyitva vasárnap.

Sok embert küldhetnek el

Az OKSZ - nem vitatva a családok, alkalmazottak és a kisvállalkozások érdekeit - az esetleges bolt bezárás káros gazdasági hatásainak mérlegelését is szükségesnek tartja. A vasárnapi üzletzár esetén ugyanis a kereskedelemben 15-20 ezer fő, a kapcsolódó területekkel együtt 30 ezer fő elbocsátása lenne várható. A kormány fejlesztési támogatások révén folyamatosan segíti a nemzetgazdaság különböző területein a foglalkoztatottság bővítését, a vasárnapi üzlet bezárás viszont ezzel ellentétesen hatna.

A forgalom egy része elveszne, egyebek mellett pedig romlana Magyarország idegenforgalmi megítélése is. A hozzánk látogató turisták 400 milliárd forintot költenek a magyar áruházakban, ami a kiskereskedelmi forgalom 5-6 százalka. A költségvetés adóbevételektől esne el.

Varga lesz a postás

Az ígéretek szerint NGM a felvetéseket továbbítja a kormány részére és szükség szerint további egyeztetéseket tart.

A szakszervezetek felvetették, hogy szükséges megvizsgálni a Munka törvénykönyve előírásainak megtartását, valamint egyes foglalkoztatási feltételek módosítását. A szakmai szervezetek és a szakszervezetek megállapodtak abban, hogy a felvetett kérdésekről a Kereskedelmi Kerekasztal keretében további egyeztetéseket folytatnak.

AZ OKSZ felvetette, hogy a vasárnapi nyitva tartás mellett más szakmai kérdésekben is szükségesnek tartja az egyeztetést a kormánnyal.